Schiffer: Nem látjuk hová folyt a pénz Kolontáron

Az LMP frakcióvezetője szerint a kormány által kármentesítésre felhasznált közpénzek sorsa ismeretlen, jelentős részük pedig alvállalkozóknál landolt. Villáminterjú.


Fotó: Kummer János

Schiffer András az iszapkatasztrófa emlékművénél, Kolontáron tartott sajtótájékoztatóján a kormány által kármentesítésre szánt 30 milliárd forintot kereste. A frakcióvezető az elköltött pénzek útjának nyilvánosságra hozatalát sürgette.

Mi lett a sorsa a beígért 30 milliárd forintnak?

Ebből eddig 15 milliárdot használt fel a kormány, ráadásul ennek több mint 90 százaléka különböző alvállalkozói munkákon keresztül hasznosult, nem pedig a környezeti károk felszámolásával megbízott Mecsekérc Zrt. kapta.

A lakóépületek pótlása, a kárpótlás megtörtént, akkor melyek azok területek, ahol Ön szerint még nem történt előrelépés?

Először is a mezőgazdasági dolgozók kárpótlása elmaradt, márpedig a helyi gazdasági élet újraindulásához az ő támogatásukon és a talaj rekultivációján keresztül vezet az út, hiszen amíg nincs tiszta földterület, nincs hol dolgozniuk. Fontos lenne továbbá pszichológusok jelenléte a településeken, hogy foglalkozzanak a tragédiát átélt emberekkel, főleg a gyerekekkel.


Fotó: MTI / Varga György

Erre már sor került a katasztrófát követően, nem?

Igen, ez közvetlenül a katasztrófa után megtörtént, de folyamatos jelenlétre lenne szükség.

Az egészségügyi kockázatokat az állandó és időszakos szűrési központokkal igyekeztek elhárítani, ez sem volt két fillér.

A porszennyezettség továbbra is határérték felett van a környéken. A lebontott épületek törmelékeit ráadásul a tárolók mellett helyezték el a település határában, lakóterületek közelében, szelektálatlanul. Ezek elszállítása is ebből az állami pénzből valósulhatna meg. A Dankó-telep mellett pedig még mindig található vörösiszap. Arról nem is beszélve, hogy Lőrinte és Csótapuszta két apró, de az iszapömlés által szintén érintett terület, melyekkel eddig senki sem foglalkozott.