Napi egymillióért figyeli a médiát a Nézőpont Intézet

Egyedüli pályázóként a cég tulajdonában lévő Médianéző Kft. nyerte a kormányzati médiafigyelési tendert.

A Nézőpont Intézet cége, a Médianéző Kft. nyerte évi 360 millió forintért az egységes kormányzati médiafigyelésre és -elemzésre, valamint médiahatás-vizsgálatra kiírt közbeszerzési pályázatot – írta a Magyar Nemzet és a Népszabadság csütörtökön.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya a Népszabadsággal azt közölte, hogy a Médianéző Kft. egyedül tett ajánlatot, a cég havi nettó 30 millió 312 ezer 500 forintért vállalta a feladatot. A megbízás a lap információi szerint decemberben, legkésőbb januárban indul és várhatóan 2014 végéig tart.

Közel a Fideszhez?
A nyertes Médianéző Kft. eddig is az Orbán-kormány legnagyobb sajtószemle-beszállítója volt – teszi hozzá a hírhez Népszabadság – , a Médianéző Kft.-n kívül jelenleg az Observer és több kisebb cég végez a kormány számára ilyen feladatot. A Médianéző Kft.-t 2010-ben alapította a Nézőpont Intézet Zrt., a cég tulajdonosa Mráz Ágoston Sámuel.
A Népszabadság szerint a Nézőpont Intézet a 2006-os megalapításának körülményei miatt, ha akarná, se tudná elhárítani magától a Fidesz-közeli jelzőt. Mráz Ágoston Sámuelt ugyanis egykori politológiatanára, Navracsics Tibor ismertette össze Győri Tibor üzletemberrel, aki az akkor üres cégébe, az Europtimus Tanácsadó, Marketing és Szolgáltató Rt.-be bevonta Mrázt. Nevet váltottak, és 2010-re Mráz lett a főtulajdonos. A cég a 2007-es 65 milliós árbevételét 2010-re 223 millió forintra tornázta fel. A Médianéző korábbi ügyvezetője Navracsics Tibor unokaöccse volt. Schütz Dániel azonban a cég megalakulása után egy hónappal kivált a Médianéző Kft. és a Nézőpont Intézet Zrt. vezetéséből is.
A Médianéző Kft. az elmúlt másfél évben jelentős állami megbízásokat kapott, sajtószemléjüket olvassa reggelente Orbán Viktor kormányfő, Martonyi János külügy-, Pintér Sándor belügy-, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és több állami cég, például a MÁV, valamint a Magyar Fejlesztési Bank sajtóosztálya is.