Szalai Annamária szerint presztízs lett a katasztrófavédelmi gyakorlat

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a médiumok korrekt módon közreműködtek a próbariasztáson.
Kapcsolódó cikkek

Presztízssé vált a katasztrófavédelmi gyakorlatban való részvétel a média szereplői számára, komolyan vették feladatukat a médiaszolgáltatók – mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az m1 Az Este című műsorában hétfőn.

Úgy fogalmazott: “nagy örömünkre szolgált, hogy sokkal több médiaszolgáltató vett részt” a próbariasztáson, mint májusban, az első alkalommal. A négy közszolgálati televízió és a három közszolgálati rádiócsatorna kötelezően részt vett a törvény értelmében az akcióban, ugyanúgy, mint a többi, “jelentős befolyásoló erővel rendelkező” médiumok is, mint a TV2, az RTL Klub, a Class FM és a Neo FM rádiók.

Megemlítette, hogy kedd délelőtt lesz hiteles adatuk arról, hogy hány emberhez jutottak el a televíziós felhívások, a rádiós adatokra azonban ennél tovább kell várni. Mint mondta, becslésük szerint a reggeli két közleményt 5 millió ember hallgathatta a rádióban, míg a televízióban az esti műsoridőben érhettek el ugyanennyi embert.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a médiumok korrekt módon közreműködtek a próbariasztáson, és “jelentős társadalmi figyelmet sikerült kelteni annak érdekében, hogy egy valós veszélyhelyzetben (…) ismeretek birtokában, saját önvédelmi képességeiket is ismerve nézhessenek szembe egy valóságos helyzettel” az emberek.

Utalt arra, hogy idén májusban volt először ilyen Magyarországon hosszú idő után, melynek során a katasztrófavédelem 12 ezer fős szervezetét riadóztatták a hajnali órákban, késő délután pedig csaknem “25 ezer gyors reagálású polgári védelmi erőt is mozgósítottak”, és véradást is sikerült szervezni.

Kitért arra, hogy meghaladta a 10 ezret azok száma, akik ráklikkeltek a katasztrófavédelem honlapjára egy-egy közlemény közzététele után.

Az országos katasztrófariasztási gyakorlat során közzétett üzenet próbája volt egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. A médiumok a félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezték meg. A lakosságnak sem a fiktív tartalmú közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nem volt teendője.