Bocsánatkérésre köteleznék Kövér Lászlót

Az LMP szerint nagy hiba volt "leidiótázni"a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságát.

Az LMP arra szólítja fel Kövér Lászlót, hogy pénteki kijelentései miatt haladéktalanul kérjen bocsánatot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától – mondta hétfőn az MTI-nek Schiffer András. A frakcióvezető szerint a házelnöknek joga van a véleményéhez, de az elfogadhatatlan, ha “leidiótázza” a testületet.

A parlament elnöke a HírTV Péntek 8 című műsorában a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának a vörös csillag viselésével kapcsolatban hozott engedélyező ítéletéről szólva azt mondta: nem kellene sokat foglalkoznunk azzal, hogy mi van Európában és Strasbourgban. Reményét fejezte ki, hogy a magyar tiltó törvény ezentúl is hatályban lesz, az eljáró hatóságok pedig ezentúl is büntetnek a jelkép viseléséért. “„Strasbourgban néhány idióta, fogalma sem lévén arról, hogy az országban mi zajlott 50 éven keresztül (……) úgy gondolja, hogy a szabadságjoghoz tartozik, hogy valaki a vörös csillaggal demonstráljon”” – tette hozzá a politikus.

Schiffer András elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egyik legmagasabb magyar közjogi méltóság, az Országgyűlés elnöke, “leidiótázza” a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságát. A politikus hangsúlyozta, tiszteletben tartja Kövér Lászlónak az önkényuralmi jelképekről alkotott véleményét, még akkor is, ha nem ért azokkal egyet, és személy szerint alkotmányjogilag is aggályosnak érzi a vörös csillagra vagy a horogkeresztre vonatkozó szabályozást. Hozzátette, hogy Kövér László kijelentései viszont azt tükrözik, a magyar politikai vezetés nem hajlandó tiszteletben tartani az európai normákat és intézményeket.