Népszerű, mégsem vállalható a mentőcsomag

A deviza alapú lakáshitelt felvettek többsége jónak tartja a kormány mentőcsomagját, mégsem él a lehetőséggel.
Kapcsolódó cikkek

A kiugróan magas CHF árfolyam és a nem megfelelő kockázati tájékoztatás miatt bajbajutott devizahitelesek helyzetének enyhítésére tett kormányzati erőfeszítések megítélése a Századvég október közepi kutatása szerint kedvező fogadtatásra talált az érintett célcsoportokban.

A megkérdezett deviza alapú lakáshitellel rendelkezők abszolút többsége, több mint háromnegyede (77 százalék) ért egyet a csomag elsőként (2010 nyarán) bevezetett elemével, a kilakoltatási moratóriummal. A válaszadók 66 százaléka értékeli pozitívan az árfolyamgát, továbbá 54 százalék a végtörlesztés lehetőségét.

Azonban avégtörlesztés intézményének hivatalos bevezetése után nem sokkal mindössze a megkérdezett devizahitelesek mintegy 15 százaléka a nyilatkozott úgy, hogy élni kíván a lehetőséggel akár forint hitellel való kiváltással is. Az árfolyamgát lehetőségét pedig csak az érintettek 3 százaléka venné igénybe. Azok aránya, akik még nem döntötték el, hogy élni kívánnak az adott lehetőségek egyikével vagy sem, 25 százalék. A válaszadók 32 százaléka nem tudja igénybe venni az intézkedések valamely formáját. A megkérdezettek negyede nyilatkozott úgy hogy nem akarja igénybe venni a felkínált lehetőségek egyikét sem.