Kövér kezében a Balsai-jelentés

Orbán Viktor azt szeretné, ha a Parlament megtárgyalná a 2006. októberi rendõri fellépésrõl készült Balsai-jelentést, mert a történtek nem maradhatnak következmények nélkül.

A miniszterelnök vasárnap továbbította Kövér Lászlónak Balsai István miniszterelnöki megbízott jelentését a 2006-os brutális rendõrtámadásról. A miniszterelnök azt kérte a házelnöktõl, hogy a jelentést tegye megismerhetõvé az országgyûlési képviselõk számára, és adjon lehetõséget arra, hogy a parlament és annak bizottságai megtárgyalják a dokumentum megállapításait – áll a Fidesz közleményében.

„Minderre azért van szükség, mert nyilvánvalóan nem maradhat következmények nélkül az, hogy politikai indítékkal brutális rendõrtámadást vezényeltek 2006. október 23-án a békésen megemlékezõ és alkotmányos jogaikat gyakorló emberekkel szemben” – írja a dokumentumban Szijjártó Péter, miniszterelnöki szóvivõ.

Az 1956-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján, 2006. október 23-án Budapesten be nem jelentett tüntetések kezdõdtek, amelyek a délutáni óráktól összecsapásokba torkollottak a rendõrség és a kormányellenes tüntetõk között. A Belvárosban a Fidesz külön tömeggyûlésen tartott megemlékezést, melynek végeztével az onnét hazafelé igyekvõk összekeveredtek a tüntetõkkel, s a rendõrség a két tömeget egyként kezelve kezdett az oszlatásukba.

A szükségtelenül és aránytalanul nagy mértékben alkalmazott erõszak, az ártatlanul megvert vagy letartóztatott jelenlevõk, illetve a fogva tartás során elkövetett további bántalmazások számtalan jogi, erkölcsi és egyéb vitát robbantottak ki, s tovább polarizálták a közvéleményt.

2010 februárjában Bencze József országos rendõrfõkapitány elnézést kért a rendõri bûncselekményekért. Az Országgyûlés 2010. június 8-i határozatában „mint a Magyar Köztársaság legfõbb népképviseleti szerve, bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit akár az állami vezetõi mulasztások, akár a törvénytelen rendõri fellépés folytán alapjogi sérelem ért.”

A 2006-os eseményekkel kapcsolatban több vizsgálat is indult. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) belsõ vizsgálata nyomán két rendõr ellen büntetõ feljelentést tett, egy másik rendõr ellen pedig fegyelmi eljárást indított. Gyurcsány Ferenc felkérésére Gönczöl Katalin kriminológus professzor, volt ombudsman vezetésével szakértõi bizottság vizsgálta a 2006 szeptemberi-októberi erõszakos megmozdulások okait, hátterét és következményeit. A testület az események felelõseit a magyar politikai osztály széles körében és a rendõri vezetõk között vélte megtalálni. Nem így a Morvai Krisztina vezetésével alakult alternatív jogászbizottság, amely elsõsorban Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt teszi felelõssé az eseményekért, aki „tudott a rendõri brutalitások tényérõl, az aránytalan rendõri fellépésrõl, s nemhogy vizsgálatot nem rendelt el ezekkel kapcsolatban, de kifejezetten biztatta, utasította a rendõri vezetõket a további erõszakra, jogsértésekre.” Az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) tényfeltáró bizottsága szerint a rendõrség tevékenysége alapvetõen törvényes volt, de több elemében is szakszerûtlenségek mutatkoztak.

2010 májusában, a második Orbán-kormány megalakulása után Balsai István miniszterelnöki megbízott feladata lett a zavargások kivizsgálása. Ugyanekkor az Országgyûlés emberi jogi bizottsága „A 2002 és 2010 között és különösen 2006 õszén az állam részérõl a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottság”-ot hozott létre. Elnöke Gulyás Gergely (Fidesz), alelnökei Ékes Ilona (Fidesz) és Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik), az MSZP nem vesz részt a munkában. A bizottság az eseményekben érintett állami és rendõri vezetõket, valamint szakértõket hallgatott meg.

Címkék: Belföld