Már a rendõrség is a hamis tejpor nyomában

Bár az elsõ jelzések még tavasszal érkeztek a hatóságokhoz az országba importált hamisított tejporról, még mindig nem zárultak le az ügyben indított hatósági eljárások - írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint az ügyben már a rendõrség is vizsgálódik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezésére a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal még június végén országos ellenõrzést indított.

Az akcióban több tétel növényi zsír felhasználásával készített anyagot találtak, amelyeknél a tejpor elnevezés jogszabálysértõnek és a fogyasztó megtévesztésére alkalmasnak bizonyult – emlékeztet a Napi Gazdaság.

Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek utasították az elsõ magyarországi forgalomba hozókat a hamisított termékek kivonásáról. A makói Galla Társas Kft. hitelt érdemlõen igazolta, hogy eleget tett ennek és a tejport visszaküldte a származási országba. A Várda-Impes Kft. azonban – mint a lap írja – nem mûködött együtt a hatósággal, nem adta át az áru nyomon követéséhez szükséges dokumentumokat. A hivatal büntetõeljárást kezdeményezett.