Bezárják a Zöld Pardont

Elutasította az újbudai képviselő-testület a szórakozóhely közterület-használati kérelmét, így mennie kell a ZP-nek.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik 19 szavazattal bezáratta a szórakozóhelyet – adta hírül a Facebookon az Egyenlítő Blog.

Horti István XI. kerületi jegyző a döntés után elmondta: a ZP vezetősége pénteken kapja kézhez a döntést, illetve a határozatot, amelyben előírják, hogy mikor kell elhagynia a területet. Az újbudai önkormányzat csütörtök este közleményben tudatta: a ZP és a Rio október 31-ig tarthat nyitva, ezt követően a felépítményeket el kell bontani és vissza kell állítani a tér eredeti állapotát. Hangsúlyozták, hogy nem a Zöld Pardonnal, hanem a helyszínnel van a probléma, éppen ezért továbbra is nyitottak a javaslatokra, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy “a helyzet mindkét fél számára megfelelően rendeződjön”.

A szórakozóhely hivatalos Facebook-oldalán azt közölte: tudomásul veszik a képviselő-testület döntését és új hely után néznek. De véleményük szerint “egy kisebbség erőltette rá akaratát a többségre, amelyhez Újbuda képviselő-testületének jelentősrésze lelkesen asszisztált.” A Zöld Pardon jelenlegi helyszínét 2011. szeptember 30-án a Tankcsapda koncertjével búcsúztatják.

A ZP augusztus 1-jén nyújtotta be kérelmét az önkormányzathoz, mely szerint további öt évre – 2016. október 31-ig – szerették volna bérelni a Petőfi híd budai hídfőjénél fekvő területet. A kerület azonban a lakossági panaszokra hivatkozva nem támogatta az ötletet.

A szórakozóhely vezetősége csaknem 111 ezer aláírást gyűjtött, azért, hogy a Zöld Pardon a helyén maradhasson. Álláspontjuk szerint az önkormányzat névtelen bejelentésekre hivatkozik, amikor nem akarja meghosszabbítani a ZP bérleti szerződését, miközben őket több mint százezren nyilvánosan támogatják.

Tarlós István főpolgármester csütörtökön azt mondta, “politikailag nem túl ügyes döntés” a Zöld Pardon bezárása, hiszen az szigorú szabályok szerint működik, nagyon népszerű a fiatalok körében, és nem lakókörnyezetben van, hanem egy egyetemi kampusz közepén.

Az önkormányzat és a ZP közötti vitában felmerült az is, hogy a szórakozóhelyet költöztessék a Rákóczi híd mellé. Ezt az ötletet a ZP vezetősége vetette el, arra hivatkozva, hogy szerintük a szórakozóhely a közlekedés és a zaj szempontjából ideális helyen van, és esetleges elköltöztetése több problémát okozna, mint amennyit megoldana. A Rákóczi híd közelében ugyanis nem közlekedik semmilyen éjszakai járat, és Vitézy Dávid, a BKK igazgatója elmondta, nem is terveznek ezen változtatni, mivel éppen a ZP és a hozzá hasonló szórakozóhelyek miatt jár idén május 1-től egész éjjel a 6-os villamos.

Címkék: zöld pardon