28 sérült a buszbalesetben

Huszonnyolcan megsérültek, amikor menetrend szerint közlekedõ Volán autóbusz ütközött össze kamionnal kedd délután a 47-es fõúton Debrecen és Mikepércs között - közölte a regionális mentõszolgálat vezetõje.

A 28 ember közül kilencen súlyos sérüléseket szenvedtek, de senki sincs életveszélyben – mondta Pápai György. A Mikepércshez közeli balesetben egy román rendszámú kamion pótkocsija csapódott a vele szembõl érkezõ, Debrecen irányába haladó helyközi busznak. A buszba ezt követõen egy teherautó és egy személyautó is belecsapódott – tudta meg az MTI tudósítója.

Kovács Ferenc Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgató a helyszínen elmondta: a legsúlyosabb sérült a busz sofõrje volt, akit ki kellett vágni a jármûbõl. A buszvezetõt súlyos fej- és lábsérülésekkel szállították kórházba de nincs életveszélyben – mondta Szentgyörgyi János, a debreceni Kenézy Kórház szóvivõje az MTI érdeklõdésére. A kórházba összesen 23 sérültet szállítottak, közülük várhatóan 4-5 embert kell benntartani.

Fotó: haon.hu

A mai ügyeletnek különösen sok munkája van, ezért több szabadnapos orvost is behívtak a mûtétekhez – mondta Szentgyörgyi, megjegyezve, hogy volt olyan kollégájuk is, aki a rádióban hallott a balesetrõl és önként indult el szabadnapján dolgozni.

A sérültek zöme fiatal, az egyik súlyos sérült például egy iskolás lány – ismertette. Az ütközés erejére jellemzõ, hogy a busz sofõrfülkéje szinte teljesen megsemmisült. A jármû belsejében a padlózaton, az üléseken, de még a kapaszkodó korlátokon is láthatóak voltak a vérnyomok, ahogyan a sérültek kiszabadításában segédkezõk ruháján is. Az ásványvizes palackokat szállító román rendszámú kamion a busszal együtt félig az út menti árokba sodródott. A buszba hátulról belecsapódott teherautónak teljesen összeroncsolódott a sofõrfülkéje, de vezetõje ki tudott szállni a jármûbõl.

Sok diák volt

Az egyik közelben lakó szemtanú elmondta: amint meghallották a csattanást azonnal kinyitották kertjük kapuit, hogy a sérülteket legyen hol ellátni. Mint mondta, a vérzõ utasok között több tizenéves diák is volt. A 47-es számú fõutat Mikepércs és Debrecen között teljes szélességében lezárták. A rendõrségi helyszínelés és a mûszaki mentés idejére – várhatóan órákra – a forgalmat Hosszúpályi irányába terelik.


A román kamion tért át

Hirtelen fékezést követõen tért át a szemközti sávba annak a román kamionnak a pótkocsija, amely Volánbusznak csapódott kedd délután Mikepércs közelében – közölte a rendõrség.

Juhászné Kiss Katalin rendõr õrnagy, a Debreceni Rendõrkapitányság szóvivõje elmondta, hogy a Debrecen felõl Mikepércs irányába közlekedõ kamion forgalmi okok miatt hirtelen fékezett, s áttért a menetiránya szerinti bal oldalra. A szerelvénybe ezt követõen ütközött a szembõl szabályosan közlekedõ menetrend szerinti autóbusz, amelybe egy másik teherautó és egy személyautó is belerohant hátulról.