Már ölt a rendõrre támadó kutya

Életveszélyesen megsérült az a rendõr, akit szolgálati kutyája támadott meg és marcangolt össze a Baranya megyei Felsõszentmártonban. Kiderült: az állat korábban a rendõr másik kutyáját már megölte.

Saját szolgálati kutyája támadt rá a körzeti megbízottra Felsõszentmártonban, a baranyai férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba – közölte a Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányság pénteken. A közlemény szerint az 50 kilogrammos rottweiler csütörtök délután támadt a gazdájára. A történteket a szomszédok vették észre, a kutyát slaggal próbálták elriasztani. A súlyos sérüléseket szenvedett férfit mentõhelikopter szállította Pécsre.

A rendõrség közlése szerint a körzeti megbízott szolgálati idõn kívül foglalkozott a szolgálati kutyával, amikor az megtámadta és több helyen megharapta. A kétéves rottweiler február óta volt a körzeti megbízott gondozásában, kiképzés alatt állt. A kutyát csütörtökön a Dunakeszi Kutyavezetõ-képzõ Központba szállították megfigyelésre – írták. Az MTI úgy tudja, hogy a törzszászlós korábban egy németjuhásszal dolgozott együtt.
Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai központjának fõigazgatója az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a férfit a lábán és a hasán harapta meg az állat. A sérültet megmûtötték, állapota stabil – tette hozzá a fõigazgató.

Megölte a rendõr “nyugdíjas” szolgálati kutyáját

“A magyar rendõrségnél a szolgálati kutyák kiválasztása és rendszerbe állítása egy minõsítési folyamaton keresztül történik. Nagyon szakszerû és tudományos alapokon mûködõ, nemzetközileg is elismert és híres rendszerrõl van szó, felülvizsgálata nem indokolt” – közölte Hatala József országos rendõrfõkapitány pénteken a villányi rendõrõrs átadásakor az MTI érdeklõdésére. A rendõr altábornagy hangsúlyozta: tudomásul kell venni, el kell fogadni, hogy akár az embereknél, az állatoknál is jelentkezhet olyan probléma, amely megváltoztatja addig ismert személyiségüket. “Biztos, hogy ennél a kutyánál is történt valami, ami ezt a viselkedést kiváltotta” – fogalmazott.

Dakos József, Baranya rendõrfõkapitánya pénteken elárulta, hogy korábban is volt gond a kutya viselkedésével. Most értesültek arról, hogy az eb augusztusban megölte gazdája korábbi, kiöregedett szolgálati kutyáját, amelyet a rendõr megvásárolt és magánál tartott. Ha errõl korábban tudomást szereznek, megvizsgálják a kutyát – jelentette ki.

A dandártábornok közölte, a sérült rendõr a végtagjain és testének lágy részein szenvedett súlyos – nem kizárt, hogy maradandó – sérüléseket. A férfi édesanyjával él átlagos körülmények között, és mivel felépülése hosszabb idõt vesz igénybe, a rendõrség anyagi segítséget is nyújt neki.
Dakos József szólt arról is, hogy a megsérült rendõrt Hatala József országos rendõrfõkapitánnyal együtt pénteken meglátogatja a kórházban.

Több oka lehet a támadásnak

A részletek nem ismertek, de a hasonló támadások hátterében több ok is állhat – mondta Suszter Ferenc rendõr alezredes. Az egyik az állat egészségügyi állapota. A rendõrségen is elõfordult már, hogy kiderült: a kutya agytumor, illetve rendellenes agyi mûködés miatt viselkedett agresszíven. Ezt elõre nem lehet kiszûrni – jegyezte meg a szakértõ a Kossuth Rádió mûsorában.

A kutyák egy munkateszt után, felnõtt korban kerülnek a rendõrséghez, korábbi, mindennapi életüket a rendõrök nem ismerik – folytatta Suszter Ferenc. Elõfordulhat, hogy elõzõ gazdája azért adta el a kutyát, mert már gond volt vele, esetleg nekiment valamelyik családtagnak, az esetet azonban a tulajdonos elhallgatta a rendõrség elõl, a viselkedésprobléma pedig csak késõbb derült ki.

Az egyik rendõrkutya például hosszú idõn át megbízhatóan dolgozott, mígnem kiderült, hogy a sípolós játékot nem hajlandó elengedni. Morgott, vagy akár “neki is ment” a rendõrnek.