Megindult az uzsorások elleni “hajtóvadászat”

Uzsorásokat vettek õrizetbe Újkenézen, akik úgy adtak kölcsönöket rászorulóknak, hogy az összegek másfél-, kétszeresét kérték vissza. Ha valaki nem tudott fizetni, a gyermekei megölésével fenyegették. A miniszterelnök "hajtóvadászatot" hirdetett az uzsorások ellen, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pedig szigorítaná a törvényt.

A 46 éves férfit és egy 38 éves nõt csütörtökön fogták el a vásárosnaményi rendõrkapitányság munkatársai – mondta Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtószóvivõje. Az eddigi adatok szerint a két újkenézi lakos márciustól kezdõdõen több alkalommal adott kölcsönt két gyürei nõnek, akikkel megállapodásokat is kötöttek. A hitelt másfél, kétszeres összeggel kellett megadniuk az érintetteknek, s amikor a két nõ már nem tudta leróni a tartozását, a törlesztésre gyermekeik megölésével fenyegetõzve igyekeztek rábírni õket – tette hozzá a fõhadnagy.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szigorítana az uzsorázást érintõ jelenlegi büntetõjogi szabályokon. A tárca az uzsorával összefüggõ egyes törvények módosítására benyújtott javaslatában kezdeményezi: az uzsora-bûncselekmény alapesetének tényállási elemei közül hagyják el az üzletszerû elkövetési módot, azt a jövõben minõsítõ körülményként határozzák meg.

“Aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékû ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a megállapodás kötelezettjét, illetve annak hozzátartozóját vagy az általa – jogszabályon, hatósági határozaton vagy szerzõdésen alapuló tartási kötelezettség alapján – eltartott személyt súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bûntettet követ el, és három évig tartó szabadságvesztéssel büntetendõ” – rögzítené a Btk.-ban a minisztérium. A büntetés öt évig terjedõ szabadságvesztés lenne, ha az uzsora-bûncselekményt bûnszövetségben, üzletszerûen követik el. Aki viszont bejelenti a hatóságnak az uzsora-bûncselekményt, még mielõtt az a hatóság tudomására jutott volna, annak a büntetése korlátlanul enyhíthetõ lenne.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben hétfõn, a hat területre vonatkozó országvédelmi akcióterv részeként közölte: a kormány zéró toleranciát és “hajtóvadászatot” hirdet az uzsorás bûnözõk ellen, és javasolta a büntetõ törvénykönyv módosítását a hatékonyabb fellépés érdekében.