30 boltba tört be, elkapták

Elfogták egy harmincrendbeli bolti betörés gyanúsítottját, és sikeresen felderítették egy 70 milliós lopás részleteit is a Zalaegerszegi Rendõrkapitányság munkatársai - közölte Németh Attila megbízott kapitányságvezetõ csütörtökön sajtótájékoztatón.

A betöréses lopások elkövetõje számos módszert alkalmazott a tetõ- és falbontástól az ajtó-ablak be- és kifeszítéséig. Elfogásakor ruházatából csavarhúzó, kalapács, üvegvágó, szike, csípõfogó és egy pár fekete zokni is elõkerült, amelyet betöréskor szokott a kezére húzni – ismertette Gelencsér Péter bûnügyi osztályvezetõ.

A betöréssorozat februárban kezdõdött el Zalaegerszegen. A betörõ az éjszakai órákban indult útnak, és ha alkalmasnak találta a helyszínt, válogatás nélkül tört be boltokba, konditermekbe, szórakozóhelyekre. A helyszíni szemléken rögzített lábnyomok alapján a szakértõ megállapította, hogy a nyomok ugyanattól a cipõtõl származnak, és néhány üzlet biztonsági kameráival rögzített felvételei is arra utaltak, hogy magányos elkövetõrõl van szó.

A tettest augusztus 27-én fogták el; a körzeti megbízott az éjszakai órákban figyelt fel a Mártírok úton, egy ház bejáratánál a fekete kapucnis felsõt viselõ, erõs testalkatú férfira. A feltételezett tettes elfutott az igazoltás elõl, elfogták, és elõállították a kapitányságon.

A kihallgatás során a 38 éves, büntetlen elõéletû, munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezõ zalaegerszegi férfi a bûncselekmények elkövetését magánéleti és munkahelyi problémákkal magyarázta.

70 milliós lopás

Gelencsér Péter arról is beszámolt, hogy egy 70 milliós lopás részleteit is a napokban derítették fel. Egy gyanúsítottat 2009 októberében egy közúti rutinellenõrzésen kaptak el Nagykapornak környékén a rendõrök, a petõmihályfai férfi tehergépkocsijának rakterében eredeti csomagolásban nyolc televíziót találtak, és eredetüket nem tudta igazolni.

A gyári számból megállapították, hogy a tévék a székesfehérvári gyárban készültek, és abból a szállítmányból származnak, amelyet a korábbi feltételezések szerint 2009 júliusában Csehországban egy autópálya melletti parkolóból a kamionnal együtt elloptak.

Mint kiderült, a gyártó azzal bízott meg egy budapesti fuvarozócéget, hogy szállítson Lipcsébe 396 televízió-készüléket. A GPS adataiból késõbb kiderült, hogy az áruval megrakott kamion Magyarország területén letért az elõírt útvonalról, Bodajk községnél egy órát várakozott, majd Csehországban egy autópálya melletti parkolóban újabb pihenõt tartott. A sofõr egy óra elteltével tért vissza, addigra a kamion rakománnyal együtt eltûnt. Jelentette a cseh hatóságoknak, õk 100 kilométerrel távolabb meg is találták a rakomány nélküli, kiégett gépjármûvet. A nyomozás adataiból az derült ki, hogy a televíziókat már Magyarország területén a sofõr közremûködésével ellopták.

A gépkocsivezetõ vallomásában elmondta, hogy a fuvarozócégnek súlyos anyagi gondjai voltak, ezért megbeszélték, hogy sem a szállítmány, sem a kamion nem juthat el Lipcsébe. A kamionról Bodajknál lecsatolták a rakománnyal teli szerelvényt, és a rendszámtáblával együtt kicserélték.

A nyomozás során a szálak végül elvezettek egy budapesti, VIII. kerületi raktárhoz, amelyet két külföldi – egy libanoni és egy szíriai – állampolgár bérelt. A raktárban megtaláltak még 50 darabot a televízió-szállítmányból, ezenkívül további mûszaki cikket, amelyek egy része egy szlovákiai gyárban készült, és amelyeket Szlovákiából Svájcba kellett volna szállítani, de ez a kamion sem érkezett meg a célállomásra.