Önfenntartó kísérlet lesz az ócsai telep

Közel 10 milliárd forintot szán az állam az ócsai devizahiteleseknek szánt telep építési költségeire.

Szaló Péter illetékes helyettes államtitkár szerint, nagyjából 150 ezer forintért épülhet meg egy lakás négyzetmétere az ócsai devizahiteles telepen – írja a Hvg.hu. A tervezett ötszáz darab, 40-80 négyzetméteres ház összköltsége így közel 4 milliárd forintot tenne ki. Ugyanakkor ebben az árban még nincsen benne a házak közművesítése és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítése. Egy a kormány által az Európai Bizottságnak küldött jelentéséből kiderül, hogy 15 milliárd forintot számoltak az ócsai telep megépítésére. A Hvg.hu kérdésére azonban Szaló Péter elmondta, hogy az összes költséggel együtt sem megy 10 milliárd forint fölé a teljes telep ára.

A tervezett költségvetés mellett, az egy házra jutó költség, 20 millió forint. A hvg.hu azon kérdésére, hogy miért építenek ilyen drágán lakásokat ha olcsóbban is tudnának vásárolni, kitérő választ kaptak. Szaló Péter szerint, “a kormány nem küldheti el a fizetésképtelen adóst bármely olyan településre, ahol épp talált neki megvásárolható lakást”.

Szaló Péter kiemelte, hogy ez a telep egyfajta „önfenntartó kísérlet”, egy mintatelepülés. Például az ezer négyzetméteres telkek lehetőséget nyújtanak a gazdálkodásra, ezáltal az életmódváltásra is. Ezen kívül a szennyvizet helyben tisztítják majd és az erdőbe fogják szivattyúzni. Ez egy úgynevezett „energiaerdő ” lenne. Innen a lehető legkisebb költséggel nagy mennyiségű faapríték vagy nyers tűzifa lesz nyerhető.

Előreláthatóan az ócsai képviselő-testület szeptember 14-én dönt a település új rendezési tervéről. Amint ez megtörténik, a Belügyminisztérium kiírja az ingatlanok felépítésére a közbeszerzési pályázatot. Ebben a Devecsernél használt modell alapján csak egyetlen fővállalkozót fognak kiválasztani. Az állam is meg fog jelenni a munkálatokban, mint társberuházó. A tervek szerint közmunkásokat vonnak a tereprendezésbe, árokásásba.

Az ütemterv szerint először 80 család részére húznak fel családi házakat. Ezek közül az elsők már március végén elkészülhetnek.