MSZP: aggályos az angol nyelv háttérbe szorítása

Zavart észlelenek a szocialisták a kormány új nyelvtanítási preferenciáljában, szerintük hadüzenet lehet az angol ellen.

Az MSZP szerint az oktatási államtitkárságnak fogalma sincs arról, hogy milyen elvárásokkal szembesülnek a diákok a munkaerőpiacon, ha az angol nyelv oktatásának háttérbe szorítását tervezi.

Úgy tűnik – fogalmazott az MSZP ügyvivője közleményében -, hogy az államtitkárságnak fogalma sincs arról, mi a valódi helyzet, milyen nehézségekkel és feladatokkal szembesülnek a nyelvoktatók, milyen elvárásokkal szembesülnek a diákok a munkaerőpiacon.

Olyan jó, hatékony nyelvoktatást kell megvalósítani, amelyhez mindenki hozzáfér az egész országban; ezt biztosan nem lehet azzal kezdeni, hogy az államtitkárság felszámolja a nyelvi előkészítő intézményét, hadat üzen az angol nyelvnek és semmit nem tesz a hozzáférés javításáért – vélekedett Kunhalmi Ágnes.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága egy héttel ezelőtt azt közölte: sem a minisztérium, sem az államtitkárság nem rangsorolja a különböző nyelveket, egy hírportál birtokába jutott munkaanyagban a szaktárca nem az angol nyelv háttérbe szorítását javasolja. Pusztán arra a szakmai körökben folyó vitára utal, amely szerint, aki első nyelvként angolt tanul, az nehezebben sajátít el második idegen nyelvet, mint az, aki valamelyik neolatin nyelvvel ismerkedik meg először.