2013-tól lesznek járások Navracsics szerint

2010-ben mindennél sürgetőbbé vált a közigazgatási reform - mondta a miniszterelnök-helyettes.

2013. január elsejével létrejönnek a járások, mint államigazgatási egységek, ami nem az önkormányzatok járásba való tömörítését, hanem az államigazgatási feladatok ellátását jelenti – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Veszprém megye napilapjának, a Naplónak.

A tárcavezetőszerint 2010-ben mindennél sürgetőbbé vált a közigazgatási reform. A minisztériumi szerkezet változásával kezdtük, majd idén január elsejével a megyei kormányhivatalok felállításával folytattuk a reformot – mondta a lapnak a fideszes politikus.

Navracsics az önkormányzati törvény parlamenti vitájából kiemelte, hogy “kulcsfontosságú kérdés a feladatmegosztás: melyek maradjanak az önkormányzatoknál, melyek kerüljenek át az államhoz. A mostani koncepció szerint az alapfokú oktatás állami feladattá válik, az óvodai marad a helyi önkormányzatoknál” – tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes szerint szociális területen is megoszlanak majd a teendők. Mint mondta: “A célunk, hogy megszűnjön az az elmúlt húsz évben kialakult gyakorlat, amely szerint az állam az önkormányzatoknak feladatokat ad, de nem ad hozzá elegendő pénzt.”

“A településszerkezetben is szeretnénk egyértelmű helyzetet teremteni, ezért látjuk szükségesnek például a megyei státusú városok szerepének újrafogalmazását” – mondta Navracsics Tibor. Hozzátette: a megyei önkormányzatok településfejlesztési feladatokat látnak el, így a megyei státusú városok e fajta különállása megszűnne, s távlatosan a megyeszékhelyek és a városok a megyei közgyűlés részeivé válnának.

Más karaktert kapnak az önkormányzatok: feladataik között sokkal inkább a közösségfejlesztés, üzemeltetés, településfejlesztés, a közművelődési kérdések kerülnek előtérbe – magyarázta, megjegyezve, hogy erősítik az önkormányzatok gazdálkodásának átláthatóságát és ellenőrizhetőségét.

Navracsics Tibor közlése szerint az önkormányzati törvény egyes rendelkezései 2012. január elsejével lépnek hatályba, a főbb részek a járások létrejöttével egy időben, 2013 elején, a politikai testületekre vonatkozó rész pedig várhatóan 2014 őszétől lesz hatályos.