Kocsis főtanácsadója is gyanúsított

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán délután gyanúsítottként hallgatta ki Szász Andrást, aki az MVM-nél Kocsis István vezérigazgatósága alatt főtanácsadói posztot töltött be.

A vád bűnsegédlet különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettében.

Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi vezérigazgatóját különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt kedden gyanúsítottként hallgatták ki.

Az MTI Hírcentrum emellett úgy tudja, az MVM-ügyben Kocsis István mellett Molnár László volt vezérigazgató-helyettest és Varga-Sabján Lászlót, az MVM egyik leányvállalata, a Horvátországban bejegyzett Niker doo. igazgatóját is gyanúsítottként hallgatták meg. Szász Andrást feltehetően ugyanezen ügyletekről kérdezik a délután négy órakor megkezdődött kihallgatáson.

Az eddigi gyanúsításokban szereplő ügyletekben ugyanis rendre felbukkan Szász András neve. Az MTI Hírcentrum szerint például Szász András érdekeltségébe tartozott az MVM-nek a gyanú szerint másfél milliárd forint kárt okozó, Cipruson bejegyzett Aqiffex ltd., vagy a fiktív megbízási szerződéssel 115 millió forint veszteséget okozó spanyol Puerto 2006 srl. A Magyar Villamos Műveknek a gyanú szerint több százmillió forint kárt okozott az is, amikor az MVM éppen a Szász András érdekeltségébe tartozó, brit Jadran Investments ltd.-től vett bérbe 25 évre egy horvátországi szállodát.

Az MR1-Kossuth Rádió szerint a szóban forgó két ügylet közül az egyik egy 2007-es szerződés, amely alapján egy ciprusi offshore-cég befektetési portfóliójának összeállítására kapott megbízást. A szerződésből semmi nem teljesült. A másik ügylet 2008-ban, egy Milánóban bejegyzett kft.-nek nyújtott kölcsön, amit az olasz cég a mai napig nem fizetett vissza. A Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúja szerint Kocsis István mindkét szerződést az MVM igazgatóságának megkerülésével kötötte meg. A rendőrség szerint a két ügylet a cégnek legalább kétmilliárd forint kárt okozott.

Kocsis István, a BKV jelenlegi vezérigazgatója – aki a kihallgatásáról maga tájékoztatta az MTI-t – a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.