Már idén indulhat a szociális házépítés Ócsán

Az MSZP szerint a kormány "mintarezervátumokba" kényszerítené a nehéz helyzetbe került lakáshiteleseket.

A kormány tervei szerint akár már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. A település fideszes polgármestere azt közölte, hogy a folyamatos tárgyalások ellenére egyelőre nem tudni, pontosan mikortól, hány ütemben és mennyi házat építtetnének fel.

Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdán elmondta, az ócsai helyszín kiválasztása hónapok óta folyó előkészítés után történt meg az önkormányzattal egyeztetve. Hozzátette, más helyszínek kijelölésére is szükség lehet az országban.

A projekt előkészítése jelenleg is zajlik, a végső döntések még nem születtek meg. A kormány már foglalkozott a kérdéssel, de még augusztusban és az ősz folyamán tárgyal róla. Több száz házról van szó; a beruházó közművesíteni fogja az ingatlanokat, és megteremti például az iskolába, munkába járás feltételeit – jegyezte meg. A Belügyminisztérium javaslata szerint ezer négyzetméteres telkeket jelölnének ki, ahol biztosítani lehet a házikerti növénytermesztést.

Ócsa vezetője, Bukodi Károly szerint nem mindegy, hogy zömmel házaspárok, vagy inkább óvodás, iskolás gyermekeket nevelők gyarapítják majd a lakosságot, hiszen ettől is függ, hogy mely intézmények fejlesztésére, bővítésére lesz szükség Ócsán.

Az MSZP-s Korózs Lajos szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja azt javasolja, hogy a kormány a bankadóból valódi megoldást nyújtó lakhatási programot finanszírozzon, adjon lakhatási támogatást, mérje fel az üres lakásokat, és készítsen bérlakás-programot, és a hagyjon fel a tervével, amellyel “mintarezervátumokba” költöztetné a lakáshiteleiket törleszteni képtelen családokat. A kijelölt ócsai lakótelepről azt mondta, hogy ott nincs kiépített út-, víz-, villany- és gázhálózat, alig van munkahely, és nincs elegendő óvodai és iskolai kapacitás sem.

Az Ócsával szomszédos Felsőpakony független polgármestere, Sztancs János hasonló kritikákat fogalmazott meg, és közölte: elhamarkodott, rossz ötletnek tartja a tervet.