Ősszel vádat emelhetnek Hagyóék ellen

21 gyanúsított, 25 helyszínen tartott házkutatás, többirodányi lefoglalt bizonyíték és legalább 80 kihallgatott tanú. A Magyar Nemzet szerint ez az eredménye a BKV-ügy ősszel záruló nyomozásának.

Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és húsz társa ellen legkésőbb novemberben emelhetnek vádat hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények miatt. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Magyar Nemzetnek azt mondta: az iratismertetés után kezdődhet meg a vádelőkészítés.

A büntetőeljárást a rendőrség a Fidesz két évvel ezelőtti feljelentései alapján indította. A nyomozást az ügyészség tavaly májusban vette át, miután Hagyót és két korábbi munkatársát az új Országgyűlés megalakulásakor őrizetbe vette. A mentelmi jogát vesztett politikust időközben szabadlábra helyezték, a vizsgálatban már csak Lelovics Ottóval szemben van érvényben kényszerintézkedés: Hagyó volt kommunikációs igazgatója lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Egykori főnöke a gyanú alapján hivatali hatalmával visszaélve előnytelen szerződések kötésére, kifogásolt munkák igazolására, kifizetésére utasította és megzsarolta a közlekedési társaság vezetőit. A fővárost sok száz millió forintos kár érhette.

Még több gyanúsított

A rendőrség szerint őszig felgyorsulhatnak a fővárosnál, az önkormányzati cégeknél és beruházásoknál zajló nyomozások is. A Demszky-korszakban elkövetett gazdasági bűncselekmények miatt a következő hetekben további gyanúsítások várhatóak – írja a Magyar Nemzet. A Főtáv Zrt.-nél a 180 millió forintos kárt okozó hűtlen kezelés miatt indított eljárás határideje augusztus 8-án lejár. A legalább 70 milliós vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és vesztegetés megalapozott gyanúja miatt az FKF Zrt.-nél zajló nyomozás eredetileg szeptember 2-án zárul, de itt is további gyanúsításokat jeleztek előre a nyomozók. A korábbi városvezetők közül várhatóan többeket is faggathatnak majd a Margit híd felújítása, a 4-es metró építése vagy éppen a nemrég jelentős módosításokkal újra hatályba helyezett Alstom-szerződés ügyében.