Pintér: senkit sem kényszerítünk közmunkára erőszakkal

A nyugállományba vonult rendőröket a közfoglalkoztatási program logisztikai szervezésében és irányításában alkalmaznák - árulta el a belügyminiszter.

A közfoglalkoztatásban nemcsak volt rendőröket és más hivatásosokat fognak alkalmazni szervezőkként, hanem civil köztisztviselőket is – mondta a Népszabadságnak Pintér Sándor belügyminiszter.

A csütörtökön megjelent interjúban hangsúlyozta: nem rendelnek vissza szolgálati nyugdíjasokat, csak megteremtik számukra a lehetőséget a visszatérésre a munka világába. Aki szolgálati nyugdíjasként is nyomon követte a jogszabályváltozásokat és egészségileg is alkalmas rá, folytathatja az aktív rendőri munkát. Másokat, akiknek a tudása már megkopott vagy az egészsége nem elég jó a rendőri szolgálathoz, a közfoglalkoztatási program logisztikai szervezésében és irányításában alkalmaznák.

A miniszter kiemelte: ők nem munkafelügyelők, hanem egyfajta művezetők lesznek, akik persze felügyelik is a munkavégzést, de ennél fontosabb feladatuk a munka megszervezése, irányítása, koordinálása. “Senkit sem fogunk erőszakkal közmunkára kényszeríteni” – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy az elképzelések szerint egyes beruházásoknál kisebb bádogvárosokat építenének fel a közmunkásoknak, Pintér Sándor kijelentette: “Bádogvárosokat nem építünk.” Elképzelhető viszont, hogy konténerekből vagy más, könnyűszerkezetes megoldással kulturált ideiglenes szálláshelyeket  felhúznak.

“Annak semmi értelme, hogy valaki nyolc óra mellett nagyjából ugyanennyit utazással töltsön. Jobb, ha helyben biztosítunk számára ideiglenes lakhatási lehetőséget. Még vizsgáljuk, milyen feltételekkel és mennyi ideig várható el valakitől, hogy ilyen szálláson tartózkodjon” – mondta Pintér Sándor a Népszabadságnak.