Gyurcsány megszólalt Szilvásy ügyében

Gyurcsány a Szilvásy-családtól értesült az őrizetbevételről. Szerinte Orbán ügyészségének jól fel kell kötnie a gatyáját.

Beszéltem Szilvásy családjával. Annyi világos, hogy Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost – írja Gyurcsány Ferenc legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

“Kormánytag ellen ilyen vádat utoljára az ötvenes években fogalmaztak meg. Jól kösse fel a gatyáját Orbán ügyészsége, hogy kétség nélkül bizonyítani tudja gyanúját. Ha kiderül, hogy megalapozatlanul gyanúsítottak meg egy ilyen súlyos bűncselekménnyel egy volt kormánytagot, akkor Poltnak kell először mennie, utána meg tartójának, a miniszterelnöknek. Mert rohadt világot akarnak teremteni. Erőszakkal, kitervelt koncepcióval, alkotmányellenesen” – írja.

Bocsánat! Majd’ elfelejtettem: Éljen a nemzeti együttműködés! – zárja sorait Gyurcsány.

MSZP: Példátlan eset

Molnár Csaba – aki közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter volt a Gyurcsány-kormányban, majd a Miniszterelnöki Hivatalt vezette – az MSZP-választmány szombati ülése előtt újságíróknak azt mondta: ha igazak a hírek, és valóban állam elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak korábbi tisztviselőket, az a rendszerváltás óta példátlan eset. “Egészen elképesztőnek és furcsának találom ezt a dolgot, teljesen biztos vagyok benne, hogy a független magyar bíróság előtt nem tud megállni az, hogy valakit államellenes bűncselekménnyel akarnak megvádolni. Ez az ötvenes évek tempója” – jelentette ki.

Lamperth Mónika korábbi belügyminiszter úgy nyilatkozott: csak sajtóhírekből értesült arról, ami Szilvásy Györggyel történt, erre pedig nem alapozhat véleményt. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy megítélése szerint politikai döntés születetett-e, úgy válaszolt: “erősen hajazok erre, mert nem ez lenne az első ilyen lépése az ügyészségnek”.

Galambos vallott?

Korábban azt írtuk, hogy házkutatást tartottak Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterének otthonában a Budapesti Katonai Ügyészség nyomozói, majd előállították az egykori szocialista politikust.

A Hír Televízió úgy értesült, Szilvásyt Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal kémkedéssel gyanúsított volt főigazgatójának terhelő vallomása alapján vonták eljárás alá, bár azt az ügyészség még senkivel sem közölte, milyen minőségben – tanúként vagy gyanúsítottként – tervezik kihallgatni, így meggyanúsításáról, őrizetbe vételéről, illetve előállításáról egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot.

no comment

Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője szombat délelőtt ugyanazt közölte, amit péntek este is: mivel az információ nem az ügyészségtől származik, ezért azt nem tudják kommentálni. (MTI)

Az fn.hu névtelenséget kérő forrása szerint egyébként a fő célpont valójában Gyurcsány Ferenc, aki előzőleg azt mondta, hogy az Egymásért botrány után Szilvásy György javaslatára menesztette a főigazgatót. „A felmentés során a nyilvánosságra hozott indokokon kívül más okot a miniszter velem nem közölt, amit a nyilvánosságra hozottakon kívül indokolta volna a felmentést a felterjesztés nem tartalmazott” – közölte a szocialista politikus, „cudar történetnek” minősítve Galambos ügyét. A volt miniszterelnök kiemelte, nem bűncselekmény miatt mentette fel annak idején az NBH főigazgatóját. Gyurcsány azt is kijelentette, hogy sem neki, sem egykori titokminiszterének, Szilvásy Györgynek semmilyen szerepe nincs az ügyben.