Fekete hétfőre ébredtünk

Ketten meghaltak és többen súlyosan megsérültek, amikor hajnalban kamion ütközött egy busszal az M15-ös autóúton. A 4-esen is halálos baleset történt, a 7-es úton árokba csapódott egy autó, Békésben pedig egy tizenéves gyerek lelte halálát.

Súlyos tömegbaleset

Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tudatta, hogy a sérülteket a győri, a tatabányai és a mosonmagyaróvári kórházakba vitték.

Az autóúton két Szlovákia felől érkező kamion, egy szlovák és egy lengyel érintőlegesen ütközött, majd a szlovák kamion a másik útpályán frontálisan nekiment egy cseh busznak, amelyen a két sofőrön kívül ötvenen, köztük mozgássérültek utaztak. A szlovák kamion kigyulladt, vezetője életét vesztette. A másik áldozat a cseh autóbusz váltósofőrje volt. A rendőrség megkezdte a vizsgálatot halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett közúti baleset ügyében. Az utat először teljes szélességében lezárták, majd egy sávon megnyitották, váltakozó irányú forgalommal, rendőri irányítás mellett újraindult a forgalom. Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: egyszer még, körülbelül negyedórára leállítják a forgalmat, amíg daruval elmozdítják helyükről a roncsokat.

Fotó: Földi Imre / MTI (galéria!)

Nyolc súlyos sérültet vittek az M15-ös autóúton, Hegyeshalom mellett történt baleset helyszínéről a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, egyikük életveszélyes állapotban került kórházba – közölte az intézmény főigazgató-főorvosa. Azóta megműtötték, állapotát stabilizálták, de még mindig életveszélyben van – közölte a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa.

Tamás László János elmondta: a páciens műtétje befejeződött, nemsokára kísérletet tesznek a sérült ébresztésére. A busz további két utasa mellett az az ember is operációra vár, akit súlyos medencecsont-sérüléssel a mosonmagyaróvári Karolina Kórházból szállítottak át Győrbe.

A tatabányai Szent Borbála Kórházba huszonhárom sérültet vittek, közülük tizenhárom ember könnyű, tíz súlyos, főként csonttöréses sérüléseket szenvedett – mondta Fain András, a kórház orvos-igazgatója. A legsúlyosabb állapotban lévők közül egyelőre hatan maradnak Tatabányán, a többieket hamarosan hazájukba, Csehországba szállíthatják. Nyolc embert vittek a baleset helyszínéről a mosonmagyaróvári Karolina kórházba. A négy súlyos sérült közül egyet, akinek eltört a medencecsontja, később a győri megyei kórházba szállítottak tovább – közölte az Vermes Tamás kórházigazgató.

A legfrissebb adatok szerint 2 ember halt meg, 22 súlyosan, 29 pedig könnyebben sérült a balesetben.

Délelőtt 10 óra körül Tatabányára ért Csehországból az az autóbusz, amely a baleset szállítható sérültjeit hazaviszi – közölte Ladislav Lukacs, a budapesti cseh nagykövetség konzulja.

A diplomata – aki a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban ápolt honfitársait látogatta meg – azt mondta, hogy akiket lehet, azokat még hétfőn hazaviszik. A sérülteknek körülbelül a fele térhet haza.

A Tatabányán ápolt huszonhárom tagú csoport mintegy fele szállítható, azt pedig most mérik fel, milyen állapotban vannak a mentők által Győrbe, illetve Mosonmagyaróvárra szállított emberek – tette hozzá.

Hétfőn 17 óra körül lesz teljes szélességében ismét járható az M15-ös főút.

Fának ütköztek

Meghalt egy tizenéves gyerek, amikor fának csapódott egy autó hétfőn a Békés megyei Bucsa és Füzesgyarmat közötti úton.

A személyautó Bucsa irányából Füzesgyarmat felé tartott, amikor eddig ismeretlen okból letért az útról és egy fának ütközött. Az autót vezető nő súlyos sérüléseket szenvedett, a mögötte utazó tizenéves gyerek a helyszínen életét vesztette – tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A baleset körülményeinek helyszíni vizsgálata megkezdődött – tette hozzá Vargáné Szombati Andrea, aki további részleteket egyelőre nem közölt.

Árokba csapódtak a hetesen

Ketten megsérültek, amikor árokba csapódott egy személyautó a 7-es főúton Szabadbattyánnál, a Pokol pince közelében hétfőn – közölte a rendőrség.

A sérültek elszállítására mentőhelikoptert is hívtak, de végül mentőautóval vitték őket Székesfehérvárra, a Fejér Megyei Szent György Kórházba – mondta el R. Szabó Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Tájékoztatása szerint az érintett útszakaszon a helyszínelés és a műszaki mentés idején fél pályán halad a forgalom.

A balesetről és a sérültekről egyelőre nem közöltek további információkat.

Halálos baleset a 4-esen

Egy ember meghalt abban a balesetben, amely kora délután történt a 4-es számú főút törökszentmiklósi elkerülő szakaszán – tudatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Szabó Zita tájékoztatása szerint a baleset negyed három körül történt a 4-es főút 122-es kilométerszelvényének közelében. Itt eddig tisztázatlan okból két személyautó frontálisan ütközött. A baleset következtében az egyik gépkocsi vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Az érintett szakaszon a helyszínelés, illetve műszaki mentés idején forgalomkorlátozásra kell számítania az autósoknak – tette hozzá a sajtószóvivő.