Gyurcsány szerint hazugságnak köszönheti hatalmát a Fidesz

A volt kormányfő azt mondta: a Fidesz azzal nyert, hogy elhitette a választókkal, van más út is, mint a megszorítás.

A 2000-es években megnövekedett államháztartási hiányért három kormány viseli a felelősséget: az Orbán-, a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány – közölte Gyurcsány Ferenc az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottsági ülésen. A volt miniszterelnök szerint az Orbán-kormány 2001-2002 közötti intézkedései 570, a Medgyessy-kabinet 817, a Gyurcsány-kormány 2005-2006-os lépései pedig 512 milliárd forintos, a következő költségvetésekre is kiható többletkiadást okoztak.

A kormánypárti képviselőkkel folytatott vitában a volt kormányfő kiemelte: kormánya a 2002-ben elindított laza költségvetési politikát folytatta, de annyi a különbség közte és a jelenleg kormányoldal között, hogy ő beismeri, hogy hibáztak. Hozzátette: 2006-ban azonban mélyreható szerkezeti reformokat indítottak el. Szerinte a Fideszt 2010-ben a “hazugság hozta hatalomba”, mert a választók elhitték a pártnak, van más út, mint a megszorítás.

Szijjártó Péter, a bizottság alelnöke azt mondta: 2002-ben Magyarország szép reményű ország volt. A GDP-hez mért államadósság 8 év alatt két és félszeresére nőtt. Hozzátette, Gyurcsány Ferenc előde és utóda sem vállalta magára az államadósság-növelést; Medgyessy Péter a bizottság előtt az mondta, az adósság nem az ő kormányzása alatt ugrott meg, Bajnai Gordon pedig az általa beindított strukturális változásokról beszélt.

E szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségére maradt az adósságnövelés – vélekedett a fideszes politikus.

Gyurcsány azt felete, nem szívesen kommentálná kollégái állításait, sajátjait pedig számokkal, tényekkel bizonyította. Leszögezte, jogerős bírósági ítélet állítja, hogy kormánya nem hamisította meg a költségvetést.

A volt kormányfő felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz a felmérések szerint a választások óta elveszített egymillió szavazót, és egy biztos a demokráciában, hogy aki nyert, az veszíteni is fog. Szerinte “nincs mit egymás szemére hányi”, a Fidesz a választási kampányban 14. havi nyugdíjat ígért, a 16 százalékos egykulcsos adóval pedig 700 milliárd forintos lyukat ütött a büdzsén.

Szijjártó Péter az ülést követően újságíróknak úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc tovább halad az “őszödi úton”, hiszen a bizottsági ülésen is hazugságok tömkelegét mondta el. A fideszes politikus arcátlanságnak nevezte, hogy a volt miniszterelnök oktatja ki a kormánypárti képviselőket tisztességből és felelősségből.

Címkék: Gyurcsány Ferenc