Volt, aki a karját hagyta az oroszlánnál

Farkas harapott gyereket a Budapesti Állatkertben csütörtökön. Kiderült: a látogatók figyelmetlensége miatt gyakran fordulnak elő balesetek és sosem az állatok tehetnek róla.

„Kisebb sérülésekkel járó esetek gyakran előfordulnak, leggyakrabban a prérikutyáknál, mert kedves kis rágcsálónak tűnhetnek, így sokan benyúlnak hozzájuk a figyelmeztetés ellenére.”- mondta lapunknak Hanga Zoltán, a Budapesti Állatkert szóvivője.

Maradandó sérülés az elmúlt 25 évben mindössze kettő történt. A kilencvenes években az oroszlánok barlangjába mászott be valaki részegen, mert ismerkedni akart az állatokkal. Ennek a férfinak az egyik karját kellett amputálni. Pár évvel később pedig egy fiatal hölgy lendült át a medvék előtti védőkorláton, hogy pereccel kedveskedjen a maciknak. Az etetés nálunk eleve tilos, ennek ellenére azonban benyúlt hozzájuk, az egyik medve pedig nem csak a perecet, hanem a nő egyik ujját is megkóstolta.

A mostani balesetben egy hét év körüli kisfiú mászott át a védőkorláton és a kerítésen benyúlt a farkas ketrecébe – tájékoztatott a szóvivő. A kisfiút könnyebb kézfejsérüléssel szállították a Madarász utcai Gyermekkórházba. Hanga szerint „mivel benyúlt a farkashoz, ezt az állat nem simogatási szándéknak értelmezte, hanem hogy egy idegen behatol a területére.

Szerencsére a gyerek nem az egész karjával nyúlt be, így a farkas is tessék-lássék alapon reagált és épp csak odakapott, igazából nem harapta meg.” A szóvivő hozzátette, ilyenkor legfőképp a fertőzésveszélyre kell odafigyelni, mivel ezek vadállatok.

„A gyerek egy nagyobb csoporttal érkezett, ilyenkor óhatatlanul előfordulhat, hogy nem tudnak megfelelően odafigyelni mindenkire és megtörténik a baj. Védőkorlátokat és a figyelmeztető táblákat helyeztünk ki, ahova kell, ennél többel mi nem tudunk hozzájárulni a gyerekek biztonságához. Ezért szoktuk javasolni, hogy minél több kísérő csatlakozzon a gyerekcsoportokhoz. A tanulság mindenesetre az, hogy a figyelmeztetéseinkre jobban oda kell figyelni.” – magyarázta az esetet a szóvivő. A farkasoknál egyébként történt már hasonló pár évvel ezelőtt, de akkor sem okozott az állat maradandó sérülést.