Amikor a kés állítja meg a terrort

A Debreceni Ítélőtábla másodfokon felmentett egy asszonyt, akit korábban emberölés vádjában bűnösnek találtak. A nőt rendszeresen verte, megalázta a férje, a nőnek ebből lett elege.

Gaál Andreát négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek emberölés bűntette miatt, de a fellebbezés utáni ítélet váratlan fordulatot hozott az ügyben. A Debreceni Bíróság felmentette a vád alól, mert tettét önvédelemből követte el. Lévén, hogy az első- és másodfokú ítélet egymással ellentétes, így lehetőség lenne egy harmadfokú eljárásra is, de mivel mind az ügyészség képviselője, mind a vádlott és védője is tudomásul vették a felmentő ítéletet, így az jogerős.

Az ügy hátterében az áll, hogy a sértett – Gaál Andrea élettársaként – rendszeresen ivott és egyúttal verte is az asszonyt. A bántalmazott nő több esetben is kérte a férfit, hogy hagyja el a lakást, a férfi erre nem volt hajlandó. 2008. január 24-én a szokásos történet zajlott le közös otthonukban: a férfi részegen veszekedett és szidalmazta a nőt, majd légpuskájának csövét az asszony homlokához tartotta és azzal fenyegette, hogy megöli. A nő menekülni próbált, de a férfi elállta útját. Gaál Andrea ekkor kést rántott és megszúrta a sértett mellkasát, amibe a férfi – mivel részeg volt – gyakorlatilag beledőlt.

Az Ítélőtábla büntetőtanácsa úgy vélte, hogy a vádlott jogos védelmi helyzetben cselekedett, és a támadás elhárításához szükséges mértéket ugyan túllépte, de mindezt ijedtségből tette. A felmentést a Büntető Törvénykönyv erre vonatkozó paragrafusa támasztja alá, mely szerint „nem büntethető, aki az őt ért támadás elhárításához szükséges mértéket ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.”