Csepeli kettős gyilkosság: tagadnak a vádlottak

Tanúk szerint pénzügyi nehézségei voltak Deme Gábornak, a csepeli kettős gyilkosság egyik vádlottjának. A vádlottak annak ellenére tagadják a bűnösségüket, hogy a kettős gyilkosság során elhangzottakat az egyik áldozatnál elrejtett magnetofon rögzítette.

Deme Gábor nem engedhette meg magának, hogy az állását elveszítse, mert házvásárláshoz hitelre volt szüksége – mondta a büntetőper csütörtöki tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon tanúként Szenteczky János, aki a vádbeli cselekmények idején a csepeli MSZP elnökhelyettese és a helyi vagyonkezelő vezérigazgatója volt, jelenleg a csepeli szocialisták első embere.

Szenteczky elmondta, hogy az MSZP-ből ismerte Demét; a tanú szerint úgy tűnt: nagyotmondó ember, és nem a saját erejéből érte el, amit elért. Hozzátette: Deme 2006-ban lépett be a helyi MSZP-be, és idősebb, befolyásos politikusok támogatását élvezte. A tanú elmondta: meglepődött, amikor 2008 őszén arról értesült, hogy Takács József és Deme Gábor kölcsönösen egymást vádolja az alapítványi iskolában történt többmilliós visszaélések miatt, hiszen Szenteczky úgy tudta, Demét Takács pártfogolta a pártban, neki köszönhette karrierjét a vádlott.

Deme az állását féltette

Az eljárás adatai szerint amikor egy 2008. őszi ellenőrzésen fény derült az alapítványi iskolánál a pénzügyi szabálytalanságokra, az alapítvány vezetésében részt vevő Takács megpróbálta kideríteni a történteket, és arra a következtetésre jutott, hogy Deme a felelős, ezért el akarta távolítani az iskola éléről. Az ügyészség szerint emiatt lőtte le Deme közreműködésével Kun Tamás, az iskola pedellusa Takácsot és az iskola egyik tanárát 2009. január 7-én este, amikor az iskolában éppen kettőjük kilépésének részleteit intézték. Az ügyészség Kunt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja, Demét pedig ugyanennek a bűncselekménynek a bűnsegédi alakzata mellett az iskolai alapítvány sérelmére elkövetett többmilliós sikkasztással is.

A csütörtöki tárgyaláson Szenteczky elmondta, hogy Deme nem sokkal a gyilkosság előtt azt hangoztatta előtte: nem fogja hagyni, hogy tönkretegyék, hogy elveszítse az állását. Deme akkoriban Takácsot vádolta az iskolában történt pénzügyi szabálytalanságok miatt, és csepeli Zuschlag-ügyet emlegetett arra célozva, hogy a helyi szocialistákat finanszírozzák alapítványi pénzekből.

Orosz Ferenc volt kerületi alpolgármester – aki elmondása szerint 1990 óta nem tagja egyik politikai pártnak sem – tanúként kijelentette: Takács József a gyilkosság előtt nem sokkal arról beszélt, hogy Demének vidéken van barátnője, és ezért kell a pénz.

Orosz Ferenc mellett csütörtökön tanúként meghallgatták Tóth Mihályt is, aki a vádbeli cselekmények idején csepeli polgármester és kerületi szocialista elnök volt. A tanú, akit Oroszhoz hasonlóan sok évtizedes barátság fűzött Takácshoz, elmondta, hogy Takács a gyilkosság napjának reggelén azzal ment be hozzájuk a csepeli önkormányzathoz, megyek a kerületi rendőrkapitányhoz feljelentést tenni, “itt a vége”. “Akkor láttuk utoljára” – mondta a két tanú.

A csütörtöki tárgyaláson Kun Tamás – aki az ügyészség szerint a gyilkos lövéseket leadta – az iskola egyik, tanúként meghallgatott tanára szerint “szeretett vezérünknek” szólította a munkahelyen Demét, mire Kun megjegyezte, hogy ez csak poén volt.

Tagadnak a vádlottak

Kun és Deme annak ellenére tagadja a bűnösségét, hogy a kettős gyilkosság során elhangzottakat az egyik áldozatnál elrejtett magnetofon rögzítette. A büntetőper kedden tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

A vád szerint 2009. január 7-én este egy csepeli alapítványi iskolában Kun Tamás, az intézmény biztonsági őre – Deme Gábornak, az iskola felfüggesztett igazgatójának jelenlétében – lelőtte Takács Józsefet, az alapítvány vezetőjét és az iskola egyik ott lévő tanárát, mert fény derült az iskolában történt, Deméhez köthető sokmilliós pénzügyi visszaélésekre.