Kibővülhet a Gyöngyöspata-bizottság

A Fidesz javaslata szerint egy független képviselő is tagja lehetne a testületnek.

A tervezettnél több tagja és több alelnöke lehet majd a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló parlamenti eseti bizottságnak, ha az Országgyűlés elfogadja az erre vonatkozó fideszes módosító indítványokat.

Tóth Gábor (Fidesz) javaslata szerint egy független országgyűlési képviselő is tagja lehetne a testületnek, amely így a tervezett 12 helyett 13 tagúra bővülne. Emellett hétfőn benyújtott kapcsolódó módosító indítványában azt is kezdeményezte, hogy ne egy, hanem két alelnöke legyen az eseti bizottságnak. A fideszes elnök mellett az egyik alelnök MSZP-s, a másik pedig KDNP-s lenne. Az indoklás szerint “a módosító javaslat célja, hogy az eseti bizottság üléseinek megtartása folyamatos lehessen”.

A fideszes Kocsis Máté és Németh Szilárd május 5-én terjesztette a Ház elé az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti bizottság létrehozására vonatkozó képviselői indítványát.

Az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke, Kocsis Máté április 28-án jelentette be, hogy tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezik a Gyöngyöspatán történtek miatt, illetve a településen zajló események tisztázására. A Jobbik és az LMP akkor jelezte, részt vesz a munkában, az MSZP pedig azt mondta, egy paritásos bizottság felállítását támogatná.

Kocsis Máté és Németh Szilárd határozati javaslatának részletes vitáját várhatóan hétfő este folytatja le a Ház.

Címkék: gyöngyöspata