Megegyeztek a fonódó villamosokról

Két részletben ugyan, de kiépítik a budai hálózatot - ezt közölte kedden a II. kerületi önkormányzat és a fővárosi önkormányzat is.

A terv egyik része a “Moszkva téri ág”, amelynek kiépítéséhez nemsokára hozzáfoghatnak a 17-es villamos pályájának felújításával együtt. A másik része a “Bem rakparti ág”, amelyet még pontosítanak.

Régóta húzódik a budai fonódó villamoshálózat megvalósításával kapcsolatos vita a második kerület és a fővárosi önkormányzat között. Korábban felmerült, hogy a késlekedés miatt meghiúsul a fejlesztés, amelyhez uniós támogatást akarnak igénybe venni. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végül azt javasolta, hogy vegyék ketté a tervezetet, valósítsák meg a fejlesztést két ütemben illetve részben dolgozzák át a terveket. Ezt mindkét oldalon elfogadták.

A Széll Kálmán téren, a régi Moszkva téren építik ki a hálózat egyik ágát, részben rendezik a teret, annak tömegközlekedési kapcsolatait, valamint felújítják a 17-es villamos pályáját és amellett az utat. Ezzel átszállás nélküli kötöttpályás kapcsolat jön létre Észak- és Dél-Buda között a 17-es és 19-es villamos vonalának összekötésével.

A második kerületi önkormányzat korábban kifogásait hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy a Bem rakparton villamosvágányokat fektetnének le. Az önkormányzat vitatta a költségek megtérülését, és attól tart, hogy a Margit híd alatt átvezetett villamos dugókat okozna. A megállapodás szerint ez az ág külön projekt lesz és csak újabb vizsgálatok után valósítják meg.

Tarlós István főpolgármester kedden levélben jelezte Petykó Zoltánnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének, hogy elfogadják a javaslatcsomagot, de csak úgy, ha mindkét ütem támogatási szerződését egyszerre kötik meg. A második kerületi önkormányzat képviselő-testülete keddi rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadta az NFÜ javaslatát.

Kedden délután közleményben üdvözölték a megállapodást azok a civil szervezetek, amelyek segítik a budai fonódó villamoshálózat kiépítését. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület, a Budapesti Városvédő Egyesület, a Magyar Kerékpáros Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Közlekedési Klub és a Greenpeace Magyarország szerint örömteli, hogy hamarosan megvalósulhat a Moszkva téri leágazás, felújítják a 17-es villamos pályáját a szükséges közúti rekonstrukcióval együtt, és részben rendezik a Moszkva tér felszíni közlekedését is.

Címkék: fonódó villamos