Két hét múlva döntenek Gyurcsányi mentelmi jogáról

A volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt akarják kihallgatni a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

Május 17-én dönt az Országgyűlés mentelmi bizottsága arról, hogy mikor hallgatják meg Gyurcsány Ferencet. Rubovszky György, a testület kereszténydemokrata elnöke szerint a testület szerdai ülésén a bizottsági tagok abban maradtak, hogy átnézik a beérkezett dokumentumokat, és ezt követően május 17-én ülnek le egyeztetni ebben az ügyben. Ekkor döntenek arról is, hogy mikor hallgatják meg a korábbi szocialista kormányfőt, akit hivatali visszaélés miatt tervez gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, és a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Gyurcsány Ferenc korábban azt jelezte, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől, és az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza. Azt is kezdeményezi, hogy ügyében a parlament mentelmi bizottsága – a főszabálytól eltérően – nyilvános ülést tartson.

Gyurcsány Ferenc indítványáról az Országgyűlésnek kell döntenie – nyilatkozta az MTI-nek kedden Rubovszky György, aki úgy tájékoztatott: a nyílt ülés elrendeléséhez házszabálytól eltérésre van szükség, amihez a képviselők négyötödének támogatása szükséges. Erről az e heti házbizottsági ülésen valószínűleg nem lesz szó, mert a mentelmi bizottság külföldön lesz, így csak a jövő héten dőlhet el a kérdés – tette hozzá.

Közölte azt is: vannak kételyei az ügyészségi anyaggal kapcsolatban, és ha a testület tagjai is egyetértenek vele, kiegészítést fog kérni az ügyészségtől. A kormánypárti politikus addig nem kívánt részleteket elárulni aggályairól, amíg nem született döntés arról, hogy nyilvános ülést tartanak-e.