A belügy előtt tüntettek Gyöngyöspatáért

A demonstrálók az akarják, az állam akadályozza meg, hogy megismétlődhessen, ami településen történt.

A civil jogvédők felhívásukban emlékeztettek: március 6- án a Jobbik többezres demonstrációt tartott Gyöngyöspata cigánysorán végigvonulva. Azóta szélsőjobboldali szervezetek szállták meg a települést, akik gyakran a polgárőrség mögé bújva, folyamatosan rettegésben tartják, zaklatják és provokálják a helyi roma közösséget, a rendőrség mindeközben nem tett semmi érdemit a védelmükben. A szervezők szerint az egyenruhások járőrőzésének “hála” a településen mára pattanásig feszült a helyzet, április 26-án pedig éjjel véres verekedés történt a Gyöngyöspatát megszálló szélsőséges csoportok és a helyi romák egyes tagjai között.

A civilek szerint abban, hogy a helyzet idáig fajult, a kormánynak, a belügyi vezetésnek és a rendőrségnek vitathatatlan a felelőssége, pedig egy felelős kormány nem várhat, nem taktikázhat, ha állampolgárai védelméről van szó.

A jogvédők szerda este 6 órára hirdettek meg demonstrációt a belügyminisztérium Széchenyi – korábban Roosevelt – téri épülete elé. Több tucatnyian gyűltek össze, köztük a gyöngyöspatai roma közösség vezetői. A felszólalók között volt Farkas Pál, roma referens is.

A civilek egyebek mellett azt követelik a kormánytól, hogy szóban és tettben egyaránt tegye nyilvánvalóvá, hogy a rendfenntartás állami feladat, hogy szigorítsák és pontosítsák a polgárőrségre vonatkozó szabályokat, és oszlassák fel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet. Emellett kérik, az állam vegye tudomásul és vizsgálja ki a Gyöngyöspatán történt bűncselekményeket, és tegyenek róla, hogy soha ne ismétlődhessen meg az, ami a településen történt.

Címkék: gyöngyöspata