Nem Magyarországra lesz veszélyes az al-Kaida

A magyar terrorelhárítás nem tart fokozódó hazai terrorveszélytől bin Laden halála után, de azért figyelnek és elemeznek. A biztonságpolitikus szerint lesz visszavágás, de nem Európában.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője azt közölte lapunkkal, hogy Oszama bin Laden halála után ugyan átmenetileg világszerte nőhet a terrorfenyegetettség, ám arra utaló adat jelenleg nincs a TEK birtokában, hogy konkrétan Magyarország nagyobb veszélyben lenne a ma éjjel történtek után.

A Terrorelhárítási Központ folyamatosan értékeli a rendelkezésére álló információkat, és állandó kapcsolatban áll külföldi társszerveivel. „Ha bármilyen értesülést kapunk magyarországi terrorcselekmények veszélyéről, azonnal megtesszük a szükséges lépéseket, készen állunk bármilyen vészhelyzet kezelésére” – közölte Hajdu.

Lehet válasz

martonyi jános:

A magyar kormány és az illetékes szervek minden fontos lépést megtesznek, egyebek mellett megerősítették a repülőtér, a nagykövetségek és a külföldön szolgáló diplomaták védelmét. (MTI)

Tálas Péter, biztonságpolitikai szakértő szerint sem Magyarország lehet a visszavágás célpontja. Az fn.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a terrorcselekmények száma csökkent ugyan 2007 óta, ám bin Laden olyan jelképe volt az iszlamista terrorizmusnak, hogy várható valamilyen válaszreakció.

Tálas szerint nehéz felmérni, hogy az al-Kaida milyen lehetőségekkel rendelkezik Európában, ám az beszédes, hogy az Europol 2006 és 2010 között összesen hat iszlamista terrorcselekményt regisztrált a kontinensen. (Ebbe a sikertelenül végrehajtott és az időben leleplezett próbálkozások is beletartoznak, igaz, Nagy-Britannia nem küldött jelentést az Europolnak.)

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban Tálas úgy fogalmazott, hogy 2001. szeptember 11. óta az USÁ-ban gyakorlatilag nem tudtak komoly eredményt elérni a terroristák, úgy megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

Valószínűtlen az atom

Ugyan a WikiLeaksről a múlt héten olyan jelentés szivárgott ki, hogy a terrorszervezet Európában készül atomot robbantani, bin Laden elfogás vagy megölése esetén, Tálas Péter ezt mégsem tartja valószínűnek. „Szkeptikus vagyok, hogy egyáltalán van-e az al-Kaidának atombombája, de, ha lenne is, akkor sem indokolt, hogy Európában tartsák” – véli a szakértő, aki szerint ellenséges területen nagyon kockázatos lenne a terroristák részéről bombát tárolni.

A bin Laden elleni támadás időpontját egyébként a múlt hétre, legfeljebb tíz nappal korábbra valószínűsíti a szakértő, mert a hírt nehéz titokban tartani, viszont a DNS-vizsgálatot is elvégezték már.