Sósav szivárgott egy vonattartályból

Befejezték a sérült vasúti tartály mentesítését a balatonfűzfői gyártelepen, ahol a negyvenezer literes tartálykocsiból sósav szivárgott, amelyet egy másik szerelvénybe kellett átfejteni - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombat délután.

Bakos György elmondta, hogy a sérült tartályból speciális sav-, és lúgálló, robbanásbiztos szivattyúval engedték le a sósavat, amit egy másik tartályba pumpáltak át, így a veszélyes anyag környezetbe kerülését megakadályozták. Hozzátette: kármentesítés délután négy órára fejeződött be, a helyszínt a balatonfűzfői tűzoltók biztosították. A másik vasúti szerelvény megérkezéséig a szivárgó sósavat összegyűjtötték, az addig kifolyt mintegy 50 liter maró anyagot semlegesítették.

A vasúti rendezőben várakozó tartály az eddigi feltételezések szerint elöregedett, és emiatt jutott ki a veszélyes anyag a környezetbe – mondta a szóvivő.

Bakos György tájékoztatása szerint szombat délelőtt 11 órakor riasztották a balatonfűzfői tűzoltókat a sérült tartálykocsihoz, akik a megyei igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportjával együtt dolgoztak, de a műszaki mentőket a riasztási fokozat csökkentését követően később visszarendelték.

Bakos György elmondta, hogy a 13 hivatásos szakember mellett az ipartelep dolgozói segítették a munkát, polgári védelmi intézkedésre nem volt szükség.