Ifjúságpolitikai stratégia a fiatalok mindennapjairól

Országosan ismert színésznő, borász, lemezlovas és sportoló is segíti a munkát.

Mihalovics Péter tájékoztatása szerint az Új Nemzedék Jövőjéért elnevezésű program egyik fő feladata, hogy stratégiai válaszokat adjon a fiatalok mindennapjait érintő problémákra, valamint lerakja egy új, egységes szemléletre épülő ifjúságpolitika alapjait.

Mint mondta, a március óta tartó munka első fázisában tartanak, a vitaanyagot várhatóan május 15-én mutatják be. Ezután következik a társadalmi vita, amelynek részeként minden megyei jogú városban lesz egy szakmai konferencia, illetve lehet véleményezni az anyagot az interneten is. A végleges változat a javaslatok beépítése után a tervek szerint októberben kerül a kormány elé.

A miniszteri biztos az őszi időpontot azért is tartja fontosnak, mert a jövő évi költségvetés tervezésénél már figyelembe lehet venni a stratégia javaslatait.

Mihalovics Péter véleménye szerint az általuk készített vitaanyag abban különbözik a korábbi stratégiáktól, hogy nem felülről akarták eldönteni, miről kell szólnia az ifjúságpolitikának, hanem tíz témakörben egy-egy szakmailag elismert 18 és 35 év közötti fiatal fogalmazta meg az alapgondolatokat. A témakörökre példaként említette egyebek mellett a budapesti, illetve a vidéki fiatal létet, a fiatal nők helyzetét, a karriertervezést, a tehetséggondozást, az állampolgári aktivitást, a sportot, a kultúrát és a szórakozást. A témakörök az elmúlt hónapokban több mint ezer fiatal által egy mondatban megfogalmazott problémafelvetésekből álltak össze.

A vitairatban Stégel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke a családalapításhoz kapcsolódó problémákról úgy vélekedett: a családalapítás és gyermekvállalás terén összességében akkor lehet elérni pozitív eredményeket, ha a fiatalok úgy érzik, kiszámítható, biztonságos jövő vár rájuk Magyarországon, ha olyan országban élhetnek, ahol jó érzés fiatalnak lenni.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke – aki a karriertervezés alapfelvetéséit fogalmazta meg – úgy vélekedett a vitaanyagban, hogy a felsőoktatás közszolgálat, amelyben az intézményeknek a jelen és a jövő nemzedék érdekeinek kell megfelelniük.