Megosztja az embereket az új alkotmány

Nem tekintette valódi beleszólási lehetőségnek a közvélemény a „nemzeti konzultációs” kérdőíveket.

Változatlanul nagy többségben vannak azok, akik fontosnak tartanák, hogy ha új alkotmányt hoznak létre, azt népszavazás szentesítse – írja a HVG.hu. A Fidesznek az utóbbi hónapok éleződő alkotmányozási vitáiban sem sikerült a társadalom nagyobb részét az új alaptörvény mellé állítania: akárcsak a decemberi Medián-felmérés során, most áprilisban is a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada vélte úgy, hogy szükség van új alkotmányra.

A társadalmi vitának a kormánypárt által alkalmazott módszere nem aratott osztatlan sikert. Igaz, az április első hétvégéjén 1200 fős reprezentatív mintán elvégzett felmérésben részt vevők a hivatalosan bejelentettnél nagyobb (22 százalékos) arányban állították, hogy megválaszolták és visszaküldték a kérdőívet, amiben valószínűleg a feltételezett elvárásnak megfelelés szándéka fejeződött ki.

A HVG megbízásából készült Medián-felmérésben csak minden harmadik ember értett egyet azzal, hogy „a kérdőívek mindenkinek megfelelő lehetőséget kínáltak, hogy kifejtse az alkotmánnyal kapcsolatos véleményét”, a többség (51 százalék) szerint „a módszer csak arra volt jó, hogy leplezze a valódi társadalmi vita elmaradását”. Még nagyobb (57 százalékos) többség van azon a nézeten, hogy nem lenne szabad életbe léptetni olyan nemzeti alaptörvényt, amelyet egyedül a kormányoldal szavazott meg, és csak a megkérdezettek harmada véli úgy, hogy a Fidesz a kétharmados többség felhatalmazásával ellenzéki szavazatok nélkül is teljesen új alkotmányt léptethet életbe.

AJÁNLOTT LINK:

Megosztó alkotmány (hvg.hu)

Címkék: alkotmányozás