Alkotmány = tákolmány: tüntetés egyenmaszkokban

Schiffer András: Sokan vagyunk és elegen is leszünk; 2014-ben megbukik a Fidesz.

Budapesten a Vörösmarty téren elkezdődött az LMP által szervezett demonstráció az új alkotmány ellen.

Az első beszédet egy maszkot viselő férfi tartotta, orbáni stílusban. “Tisztelettel köszöntöm önöket, ha akarják név szerint is. Tisztelettel köszöntöm önöket a lázári értékeken innen és túl. Megkérem a kincstár által fizetett tapsolókat, hogy foglalják el helyeiket.”

Ekkor a színpadon felsorakozott maszkos emberek menetelni kezdtek, majd azt “parancsolták” a tüntetőknek, hogy helyezzék fel az együttműködés egyenmaszkjait, amit korábban szétosztottak. A szónok így folytatta a beszédét: “nagy utat tettünk meg oda, ahol most vagyunk, csakhamar elérhetünk oda, ahonnan nagyapáink indultak.” Ezután kipukkasztott narancssárga lufit: “éljen az alkotmányos szabadság!’

Schiffer András szerint az erőltetett alkotmányozással nem új időszámítás, hanem visszaszámlálás kezdődött el; az LMP frakcióvezetője a párt rendezvényén úgy fogalmazott: “sokan vagyunk és elegen is leszünk”, 2014-ben meg fog bukni a Fidesz-kormány.

Szerinte az elmúlt húsz évben sokan érezték úgy, hogy a jogállam nem nyújt védelmet, de ilyenkor mindig ott volt végső menedékként az Alkotmánybíróság, a független bíróságok és az ombudsmanok. Ezzel szemben, véleménye szerint, “a nemzeti együttműködés rendszerében nem lesz végső menedék sem”, mert az alkotmányban nem lesz garancia a nemzeti vagyon és a közszolgáltatások védelmére. Szavai szerint már elkezdődtek a tüntetésbetiltások, megvalósult egy szegényellenes társadalompolitika.

A tüntetésen látható transzparenseken olvasható többek között, “Lehet demokratikusan is alkotmányozni”, “Boldog születésnapot, diktatúra”, “Esztergom csak rád vár, Viktor”, “Nem erről volt szó”, “Húsvéti alkotmány=pünkösdi királyság”.

A budapestieken kívül többen eljöttek a tüntetésre Kecskemétről és Szegedről is.

AJÁNLOTT LINK: Az alkotmány ellen tüntetnek a fővárosban