Aggódik az Amnesty International az új alkotmány miatt

Több cikkelyt is kifogásolnak, amelyek szerintük sérthetik a jövőben az alapvető emberi jogokat.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet aggodalmát fejezte ki a készülő alkotmánnyal kapcsolatban, kifogásait levélben küldte el a kormánynak, a köztársasági elnöknek és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. Kérte tőlük, hogy csak olyan alkotmányt szavazzanak meg, illetve írjanak alá, amely összhangban van Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel. A szervezet aggályait fejezi ki ugyanis amiatt, hogy az új alaptörvény olyan változtatásokat vezet be, amelyek korlátozhatják a nemzetközi szerződésekben garantált emberi jogok gyakorlati érvényesülését.

Az AI több emberi jogi problémára hívja fel a figyelmet. Ezek közül az egyik, hogy szerintük a magzati életnek a fogantatástól számított védelméről szóló II. cikk eredményeképpen olyan jogi változtatások történhetnek, amelyek alááshatják a nők jogainak védelmét.

A szervezet értelmezése szerint a IV. cikk (1)-es pontba foglalt tényleges életfogytiglani szabadságvesztés szembe megy azzal az alapelvvel, hogy a börtönbüntetésnek többi között társadalmi rehabilitációs célokat is szolgálnia kell. Álláspontjuk szerint a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés sérti a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmód tilalmát.

Az AI szerint az alkotmánytervezet XIV. cikkének (2)-es pontjából – amely a hátrányos megkülönböztetés tilalmát határozza meg – a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetés tilalmának elhagyása a magyar esélyegyenlőségi szabályozás hatályának szűkítéséhez vezethet, valamint szembe megy a nemzetközi és az európai emberi jogi szabályozással. Emellett határozottan arra kérik a magyar kormányt, egyértelműen foglalja az alkotmányba a szexuális irányultság alapján való hátrányos megkülönböztetéssel szembeni védelmet, hogy annak rendelkezései megfeleljenek a nemzetközi és az európai jogi szabályozásnak. Az alkotmánytervezet K cikkének (1)-es pontja alapján a házasság intézményének mint kifejezetten férfi és nő közötti életközösségnek a meghatározása, megakadályozhatja, hogy a későbbiekben kiterjesszék a házasság értelmezését az azonos nemű párok közötti kapcsolat elismerésére. Ennek egyértelmű tilalma nemcsak ellentétes a jelenlegi nemzetközi és európai jogi trendekkel, de céljait tekintve aránytalan is – írják.

Felszólítják a magyar kormányt arra is, hogy az új alkotmányban szüntesse meg a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetést és ne diszkriminatív módon határozza meg a házasság és a család fogalmát, hanem úgy, hogy azok az azonos nemű párokat magukban foglalják – áll a közleményben.

Címkék: alkotmányozás