A Fővárosi Bíróság vezetői nem tiltakoznak

Többségi döntéssel határoztak arról, hogy nem csatlakoznak kollégáik közleményéhez, melyben a korai nyugdíjazásuk ellen emeltek kifogást.

A Fővárosi Bíróság (FB) vezetői nem csatlakoznak a bírósági vezetőknek az ország és az Európai Unió nyilvánosságához forduló, a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét lecsökkentő javaslat ellen tiltakozó közlemény aláíróihoz – ezt az FB az MTI megkeresésére közölte pénteken. A vezetők többségi döntéssel határoztak, de ezt nem kívánják kommentálni.

Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője azt mondta, hogy a nyilatkozat aláírói – a Legfelsőbb Bíróság teljes ülése, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, az öt ítélőtábla és tizenöt megyei bíróság elnökei – által írányított bíróságok létszáma a mintegy 3000 fős bírói kar kétharmadát teszi ki. Kérdésre válaszolva, hogy összbírói értekezleten is megerősíttették-e a bírói vezetők a munkatársaikkal álláspontjukat, azt mondta: erre nem volt szükség, mert ők elnökként írták alá a dokumentumot. Ez a megerősítés akkor lett volna indokolt, ha az általuk vezetett bíróságok nevében írnak alá – tette hozzá.

A csütörtökön közzétett közlemény aláírói felelőtlennek, átgondolatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartják a kormánypártoknak azt a javaslatát, amely szerint az új alaptörvényben a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét 70-ről 62 évre csökkentenék.

Címkék: alkotmányozás