Elítélték a Révész Máriuszt bántalmazó rendőröket

Másodfokon egy-egy évi, két évre felfüggesztett börtönt kaptak.

Csaba Attilát bűnsegédként elkövetett testi sértés, valamint bűnsegédként, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, Nagy Attilát pedig bűnpártolás miatt ítélték 1-1 év, 2-2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre.

A bíró indoklása során hangsúlyozta: nem az említett rendőrök voltak a bántalmazók, de hivatásbeli kötelezettségük lett volna a képviselő segítségére sietni. Egyikük látta, a másik tudta, mi történt, mégsem intézkedtek. A másodfokú ítélet ellen – mivel az különbözött az első fokon kiszabottól – a vádlottak és védőik fellebbezést nyújtottak be, így a per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

Indoklásában a bíró hangsúlyozta: Magyarország jogállam, amelyben a rendőr kényszerítő eszközt csak akkor alkalmazhat, ha a testi épsége, vagy másoké veszélybe kerül. Hozzátette: kötelessége ugyanakkor beavatkozni, ha valakivel szemben bűncselekményt követnek el. Kifejtette: a kollegialitás nem terjedhet ki bűncselekményben való részvételre.

A táblabíróság álláspontja szerint nem kétséges, hogy rendőrök verték meg Révész Máriuszt. Hozzátette: a másodrendű Nagy Attilának jelentést kellett volna készítenie, meg kellett volna kísérelnie felderíteni, kik követték el a történteket. Ezzel szemben a vádlott nem tett semmit, megszegte hivatali kötelességét. A bíró kitért arra is, hogy a tanácsa gyakorlata alapján amennyiben a rendőrök követték volna el a bántalmazást, végrehajtandó szabadságvesztést kaptak volna.

Hozzáfűzte, nem láttak lehetőséget arra, hogy előzetes mentesítésben részesítsék a két, jelenleg is rendőrként dolgozó férfit. Ez azt jelenti, hogy amennyiben ez a döntés válna jogerőssé, a két rendőr kikerülhet az állományból. Az elsőfokú bíróság ítéletével összefüggésben azt mondta: az nem mondta ki, hogy a rendőrök látták, vagy tudták, mi történik a képviselővel, de azt sem, hogy nem.

Nem állapította meg az elsőfokú ítélet azt sem, hogy amennyiben ez a kérdés nem eldöntött, úgy a vádlottak javára kell a tényállást rögzíteni és ezt jelezni kell. Hangsúlyozta azt is, hogy ebben az esetben jogos védelmi helyzet nem merülhet fel, a videofelvételek alapján akkor még komoly csetepaté nem alakult ki, csak a történtek után támadta meg a tüntetők egy tábora a rendőrsorfalat.

Címkék: révész máriusz