Mesterházy: újabb megszorításokat jelentett be Matolcsy

Az MSZP elnöke szerint a nemzetgazdasági miniszter szerdán újabb, a legnehezebben élőket sújtó megszorításokat jelentett be.

Mesterházy Attila az Örs vezér téren – ahol több más budapesti helyszínhez hasonlóan a szocialista párt aktivistái és politikusai a kormány politikájával szembeni petícióhoz gyűjtöttek aláírásokat – azt mondta: a Matolcsy György által ismertetett intézkedések egy újabb megszorító csomagot képeznek, amely a hátrányos helyzetűeket, a rászorulókat sújtja a leginkább. Kifogásolta azt is, hogy a kormány nem egyeztetett a konvergenciaprogramról. Hozzátette: az MSZP egyetlen intézkedéssel, a műszaki és természettudományi képzésben résztvevők számának növelésével ért egyet, a felsőoktatási helyek számának csökkentését azonban nem támogatják.

A nemzetgazdasági miniszter a kormányülés után közölte: a jövő évtől minden munkanélküliséggel kapcsolatos juttatás 90 napra jár majd, mivel a jelenleg érvényben lévő járandóságok nem ösztönzik a visszatérést a munkaerőpiacra. Beszélt arról is, hogy a fegyveres testületeknél megszüntetik a korkedvezményes nyugdíj jogintézményét. A rokkantnyugdíjban részesülők nyugdíjkorhatár alatti táborát a kormány 100-150 ezer fővel kívánja csökkenteni, számukra közmunkaprogramokat kínálnak, illetve visszavezetik őket a munka világába – emelte ki Matolcsy György.

A gyógyszerkasszánál 120-120 milliárd forintos megtakarítást kell elérni 2013-2014-ben, a jelenlegi 343 milliárd forintos gyógyszerkasszát 2012-től csökkentik, emellett a gyógyszergyárak által fizetett 12 százalékos adót 18 százalékra emelik.