Hajdúhadház: idén csökkent a bűncselekmények száma

Mától járőrözik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület 150-200 tagja Hajdúhadházon.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség emelt létszámmal lát el szolgálatot Hajdúhadházon. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság vezetője egy korábban elkövetett bűncselekmény miatt fokozott ellenőrzést rendelt el, amely jelenleg is hatályban van – közölte kedden a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, miután Hajdúhadházon megjelent a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület.

A rendfenntartás állami monopólium, arra csak a rendőrségnek van felhatalmazása. Aki ebben a tevékenységben gátolja a rendőrséget, vagy önhatalmúlag átlépi a jogszabály adta kereteket, törvénysértést követ el – áll a közleményben. Ebben azt is írják: a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság állománya a település közrendjét és közbiztonságát meghatározó eseményeket folyamatosan figyelemmel kíséri. Ha jogsértő cselekmény jut a rendőrség tudomására, úgy a jogszabályi előírásoknak megfelelően megteszi a szükséges intézkedéseket.

A közlemény szerint Hajdúhadházon 2009-ben 703, 2010-ben 706 bűncselekmény vált ismertté. A vagyon elleni bűncselekmények domináltak, az összes bűncselekmény 70 százaléka vagyontárgyat sért. Az elmúlt két évben összesen 7 rablás történt, mindegyik esetben elfogták és eljárás alá vonták az elkövetőket. Ez idei év első három hónapjában – elsősorban a folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhetően – az elkövetett bűncselekmények száma 19 százalékkal csökkent. A betöréses lopás 40 százalékkal, a testi sértés 54 százalékkal lett kevesebb, és nem emelkedett a garázda jellegű bűncselekmények száma sem.

Címkék: hajdúhadház