Iszapömlés: baktériumtrágyával állítják helyre a termőtalajt

Mintegy ezer hektáron károsodott a talaj termőképessége Devecser és Kolontár térségében.

Az Agrova-Bio Kft. és a Szuro-Trade Kft. mintegy 7,5 millió forint értékben 10 ezer liter baktériumtrágyát ajánlott fel Devecser és Kolontár térségében, a talaj termőképességének és a talajélet visszaállításának elősegítésére. A szer kijuttatása már megkezdődött a katasztrófával érintett területekre – közölte Vajda Péter, a cégeket összefogó Phylazonit Kft. ügyvezetője a témában tartott sajtótájékoztatón pénteken Nyíregyházán.

A kutatások szerint a talajban lévő, a növények számára kedvező baktériumok aránya a korábbi milliárdos nagyságrendről néhány százezerre esett vissza, így a termőterület gyakorlatilag növénytermesztésre alkalmatlanná vált. A baktériumtrágya a termőföldbe történő beinjektálásával viszont hamarabb elindulhat a talajélet rehabilitációja és a regeneráció – fogalmazott az igazgató.

Vajda Péter hozzátette: eredetileg egy hektárra mintegy tíz liter baktériumtrágya kijuttatását tervezték, de látva a pusztítás nagyságát 20 literre emelték az egységnyi területre jutó anyag mértékét.

Mint kifejtette, a baktériumtrágya kijuttatása még néhány hónapig eltarthat, azt viszont nem tudni, a beavatkozást követően után pontosan mikor állhat helyre teljesen a termőföld eredeti állapota..

Címkék: iszapkatasztrófa