A romagyilkosság szálai a maffiához vezetnének?

Ezt mondta az elsőrendű vádlott a nyomozóknak. Vallomását a bíróság előtt is megerősítette.

A bizonyítási eljárással folytatódott a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadássorozat büntetőtárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. Az elsőrendű vádlott – a bíró által ismertetett – nyomozati vallomásában maffiakapcsolatokról beszélt.

K. Árpád szerint a harmadrendű vádlott, P. Zsolt bűnözői körökből szerezte be a támadásoknál használt fegyvereket, míg a negyedrendű vádlott, Cs. István “nagyszabású katonai akcióhoz” géppisztolylőszereket szerzett volt katonatársaitól, és egy laktanyát is meg akart támadni.

Az elsőrendű vádlott az általa mondottakat a tárgyaláson is fenntartotta, a besenyszögi fegyverrablást tagadva azt mondta: a fegyvereket először a harmadrendű vádlott kutyafarmján látta, majd azokkal később több alkalommal lőgyakorlatokat tartottak.

K. Árpád tagadta, hogy köze lenne a tiszalöki gyilkossághoz és a nyíradonyi lövöldözéshez, a tarnabodi fegyveres és gyújtópalackos támadást viszont elismerte. A vádlott szerint azt testvérével, K. István másodrendű és P. Zsolt harmadrendű vádlottal követték el. Vallomásában a cselekményt céltalan, értelmetlen lövöldözésnek nevezte.

Az elsőrendű vádlott ugyanakkor tagadta, hogy ő követte volna el a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosságot, amelyet a vádirat szerint lesben állva, egyetlen, szívre leadott célzott lövéssel követett el. Szintén tagadta, hogy a Nyíradony-tamásipusztai támadást ő követte volna el. Azt kérte a bíróságtól, hogy erre vonatkozóan szüntessék meg ellene az eljárást.

P. Zsolt az eddig ellene felhozott összes vádat tagadta, így azt is, hogy fegyvereket szerzett volna be, vagy azokat a lakásán, vagy telkén tárolta volna. Az eddigi tárgyalásokon csak ő tagadta, hogy bármilyen bűncselekményhez köze lenne, a többiek részbeni beismerő vallomásokat tettek.

A negyedrendű vádlott korábban azt mondta, nincs mindenki “bent”, akinek köze van a támadássorozathoz, a hatóságok szerinte nem kerítették kézre K. Árpád elsőrendű vádlott minden bűntársát.

Címkék: romagyilkosság