LMP: húsvéti alkotmány egy pünkösdi királyságért

Az ellenzéki párt szerint a "Fidesznél elmentek otthonról".

A Lehet Más a Politika szerint a húsvéti alkotmánynak nevezett kormánypárti alkotmánytervezet “egy pünkösdi királyságot igyekszik alátámasztani”. Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s tagja azt mondta: a Fidesz által az elmúlt időszakban folytatott “elnyomó társadalompolitika” és az azt kiegészítő büntetőpolitika az alaptörvény tervezetében is megjelenik.

Dorosz Dávid szerint a tervezet azon pontjai, amelyekkel a büntetőpolitikát akarják megerősíteni, vagy feleslegesek, vagy rossz irányba hatnak, nem valós, hanem látszatmegoldásokat kínálnak. Az ellenzéki politikus szerint ez látszott az utóbbi hetekben azokon a “cserben hagyott településeken”, amelyek közül kiemelkedett Gyöngyöspata, Hajdúhadház és Hejőszalonta.

Ha a tényleges életfogytiglani börtönbüntetéstől azt várják, hogy akár csak fél százalékkal csökken a bűnözés, “akkor a Fidesznél elmentek otthonról” – mondta. Szerinte félő, hogy “megalázó módon a strasbourgi bíróság ítéletének következtében kell majd az alkotmánynak ezt a szakaszát megváltoztatni”, az intézkedés olyan mértékben megy szembe a nyugat-európai jogfejlődéssel.

Dorosz Dávid problémásnak nevezte azt is, hogy az alkotmánytervezet annak az alapelvnek “a teljes kiherélését tartalmazza”, hogy ha valakit egyszer jogerősen elítéltek vagy felmentettek, akkor az ügyében nem lehet újra bírósági eljárást indítani. Hangsúlyozta, hogy a modern jogállamot és a jogbiztonságot alátámasztó alapelvek közül ez az egyik legfontosabb.

A jogos védelem esetét gumicsontnak nevezte, mert úgy látja, hogy a Btk.-ban eddig is megjelenő szabályokat másolják be az alkotmánytervezetbe. Kijelentette, az LMP semmiképpen nem támogatja, hogy az emberek könnyen és gyorsan jussanak olyan eszközökhöz, amelyekkel mások életét kiolthatják.

A Fidesz érzékeli, hogy nem tud közbiztonságot teremteni, ezért úgy látszik, azt a megoldást találta ki, hogy “fegyverezze fel magát a lakosság” – mondta a képviselő. Dorosz Dávid szerint ez “cinikus és arrogáns válasz”, egy veszélyes folyamat első lépése. A “bilincs és gumibot politikája” drága, kiegészítve a három csapás törvénnyel több tízmilliárd forintba kerül az adófizetőknek.

A Fidesz az elmúlt egy évben “lényegében módszeresen a rendőrség szétverésén és megfélemlítésén dolgozott”, az elmúlt hetekben a rendőrszakszervezetek sok jogos követeléssel és kívánalommal léptek fel. Utalt arra, hogy elmaradt a Fidesz választási programjában beígért 30 százalékos bérfejlesztés, csökkentették a rendőrök cafetériáját, ruhapénzét is – tette hozzá.

Az LMP szerint olyan, a szociálpolitikával kiegészített büntetőpolitika kell, amely elsősorban a bűnmegelőzésre, másodsorban a bűnismétlés elkerülésére, harmadsorban az áldozatsegítésre koncentrál. A politikus szerint Magyarországnak a másik három visegrádi országhoz hasonlóan el kell indulnia a helyi rendőrségek kialakítása felé.