Már nem is Fenyő gyilkosát keresik

Úgy tűnik, nem az lesz a legfőbb kérdés, hogy Jozef Rohác részt vett-e Fenyő János kivégzésében, hanem hogy ki bízta meg a gyilkossággal. Több jelölt neve is felvetődött, a magyar rendőrök arra is kíváncsiak, beszél-e a Patkány.

Bár a rendőrség nem hozta nyilvánosságra a kiadatási kérelem okát, mégis tényként kezelhető, hogy a szlovákiai Nyitrán raboskodó Jozef Rohácnak a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban kell Magyarországra jönnie.

Rohác öltönyben / Fotó: Mohai Balázs, MTI

Rohác DNS-mintáját ugyanis megtalálták abban a sapkában, amelyet a Fenyő Jánost kivégző elkövető dobott el egy Margit körúti kapualjban és – a Blikk értesülése szerint – a gyilkos fegyveren is. Az ORFK-nál teljes hírzárlatot rendeltek el az ügyben, és úgy tudjuk, Rohác kiadatásáig nem is szeretnének nyilatkozni. Rendőrségi forrásaink szerint azonban nem szokatlan, hogy csak ennyi idő múltán tudták „összehozni” a DNS-mintát és Rohácot.

Ittas vezetés

A szlovák férfit ugyanis közel egy évtizeden át nem találták a rendőrök, akik az Aranykéz utcai robbantás miatt keresték. Aztán Rohácot 2008 októberében a cseh hatóságok fogták el egy közúti igazoltatás során. (Az ittas sofőrről mintegy tíz óra elteltével derült ki, hogy ő Rohác.)

Magyarország is bejelentkezett a férfiért, aki ellen végül nem az Aranykéz utcai robbantás, hanem az ismert alvilági figura, Seres Zoltán ellen tervezett merénylet miatt emeltek vádat. A vád szerint a szlovák állampolgárságú Jozef Rohác 1997 júniusa előtt távirányítású robbanószerkezetet készített, hogy azzal megölje Serest. A szerkezet azonban leesett Seres Bentley-jéről, így a tűzszerészek megtalálhatták rajta Rohác ujjlenyomatát.

A két szál a közelmúltban ért össze. Forrásaink szerint a nyomozás fő kérdése már nem az, hogy valóban Rohác húzta-e meg a Fenyő életét kioltó Agram ravaszát, mivel nem könnyű kimagyaráznia, mit keres a hajszála abban a sapkában, amit az elkövető dobott el. (Hacsak nem lopták le a sapkát Rohác fejéről, ami a Patkány becenévre hallgató férfit ismerő rendőrök szerint nem túl életszerű.)

Ki a megbízó?

Komolyabb feladata lesz a hatóságoknak azt felderíteni, ki volt a bérgyilkos megbízója. Úgy tudjuk, a rendőrségen belül tartja magát a nézet, miszerint Fenyő halála 1998-ra több embernek is érdekében állt, és többen – egymástól függetlenül – lépéseket tettek a vállalkozó likvidálására. Felvetődött egy ismert médiaszemélyiség és a szervezett bűnözői körök néhány vezetőjének neve is. Az akkori nyomozás megállapította, hogy ezek a „lépések” egy idő után keresztezték egymást, és érinthették Rohácot is, valamint ezek a körök mozgatták az albán és a szerb és szlovák bűnözőket, akik kaphatóak voltak pénzért ölni.

Ahogy eddig sem beszélt, így vélhetően most is néma marad Rohác, így a rendőröknek más úton kell megtalálniuk, van-e közös érdekeltségük vagy egyéb közös pontjuk az Aranykéz utcában felrobbantott Boross Tamásnak, a Tahitótfalun géppisztollyal kivégzett Seres Zoltánnak és Fenyő Jánosnak.

Rohác szerepe a Fenyő-ügyben, majd négy hónapra rá az Aranykéz utcában, nem elképzelhetetlen; egy külföldi bérgyilkos ugyanis addig dolgozik, amíg van megbízás, majd kimenekítik az országból – esetleg őt is kivégzik. Rohácot egyébként a magyar bíróság felmentette a Seres-merénylet kapcsán, és csupán a robbanószerrel való visszaélés miatt ítélték el, betudva a két év előzetesben töltött időt, majd kiutasították az országból.

Magyarország most újra Rohac kiadatását kéri.