Főleg szexrabszolgának szállítják el a magyar nőket

Magyarország tranzit- és származási országként is szerepet játszik a nemzetközi emberkereskedelemben.

Magyar nőket elsősorban szexuális kizsákmányolás céljából szállítanak Nyugat-Európába – tudta meg belügyi forrásból csütörtökön az MTI azon a budapesti szemináriumon, amelynek témája a délkelet-európai emberkereskedelem elleni küzdelem erősítése volt.

Magyarországon keresztül főleg a Balkán, valamint Ukrajna és Moldova felől folyik emberkereskedelem – tájékoztatott a nevének elhallgatását kérő belügyminisztériumi szakértő, rámutatva, hogy a jelenség visszaszorítása a 2011 első félévi soros magyar EU-elnökség fő célkitűzései közé tartozik.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet a kétnapos konferencia megnyitása utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta: csak határokon átnyúló kooperációval lehet sikereket elérni az egyre összetettebbé váló emberkereskedelem elleni küzdelemben.

A most induló és 2012-ig tartó délkelet-európai emberkereskedelem elleni együttműködés erősítését célzó programot, a TRM-II projektet szinte teljes egészében az Egyesült Államok finanszírozza.

Az amerikai nagykövet a sajtó előtt hangsúlyozta: országa büszke arra, hogy pénzügyi és egyéb támogatást nyújt a programban részt vevő partnerállamoknak. Külön köszönetet mondott Magyarországnak, amiért az EU elnökeként önkéntes alapon elvállalta a konferencia házigazdájának szerepét, “ezzel is bizonyítva, hogy vezető szerepet kíván betölteni a kérdésben nemzetközi és regionális szinten egyaránt”.

A szemináriumon elmondták: Délkelet-Európában, akárcsak az egész világon, a legfőbb gondot az áldozatok azonosítása jelenti. A világon mintegy 12 millió felnőtt és gyermek végez kényszermunkát, prostitúciót vagy van adósrabszolgaságban. Az emberkereskedelem elleni határokon átívelő együttműködés az adatgyűjtés összehangolásával kezdődött. A rendfenntartó szervezetek mellett bírák, ügyészek és a politikai döntéshozók lehető legszélesebb körű összehangolt munkáját szorgalmazzák.

A 18 hónapos TRM-II program célja az együttműködés javítása a származási, tranzit- és célországok között, valamint átfogó védelem nyújtása az áldozatoknak, elsősorban a gyermekeknek.