Tízmilliárdokba kerülne az ország átkeresztelése

A pénzérmék leváltása lenne a legnagyobb tétel, de a pecsétek frissítése is sokat emésztene fel.

Az Index számítása szerint több milliárd forintba kerülne, ha az új alkotmányban a Magyar Köztársaság nevét egyszerűen csak Magyarországra módosítanák, illetve új államcímert rajzolnának.

A hírportál szerint csak a pénzérmék cseréje nagyjából 30 milliárd forintot emésztene fel a költségvetésből. A középületeken elhelyezendő, nagyjából 10 ezer darab domborított címertábla elkészítése további 100 millió forintot vihet el.

Szintén több tízmilliós tétel lenne a pecsétek frissítése. Jelenleg minimum tízezres nagyságrendű bélyegzőt használnak országszerte, amelyen a „Magyar Köztársaság” felirat és a címer is szerepelhet. Ezeknek a legyártása vagy átírása darabonként 3000-10 000 forint között mozog, a fajtájuktól függően

Közvetlenül terhelné az állampolgárok pénztárcáját az okmányok cseréje. Egy személyi igazolvány például most 1500 forintba kerül. Összes okmányunk leváltásáért, körülbelül 20 ezer forintot fizethetnénk az Index szerint, kivéve, ha nem biztosítanák a jogszabály-módosulás miatti ingyenességet.

Az Index cikkére reagáva Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek azt mondta: Magyarországot mindig is Magyarországnak hívták, és ennek megfelelően fog rendelkezni a következő alkotmány is. Azokat az okmányokat, pénzérméket és minden egyebet, amin rajta van, hogy Magyar Köztársaság, akkor cserélik le, amikor azok tönkremennek, elhasználódnak – hangsúlyozta a szóvivő.

Mint fogalmazott, “semmifajta plusz költséget nem jelent az, hogy Magyarországot Magyarországnak hívják”.

Az ország nevének “megváltoztatása”, sajtóértesülések szerint, a Fidesz hétvégi elnökségi ülésén megtárgyalt alkotmánytervezetben merült fel először. A Fidesz-KDNP csütörtökön dönt a frakciószövetség által benyújtandó alaptörvényszövegről.

AJÁNLOTT LINK:

Mennyibe kerülne Magyarország? (Index)
Ritkaságnak számít majd Magyarország az új nevével ([origo])

Címkék: alkotmányozás