Preambulum helyett “nemzeti hitvallás”

Orbán Viktor szerint nem szigorodik az abortusztörvény.

Nem fogják szigorítani az abortusztörvényt az alkotmány elfogadása után. Ezt a miniszterelnök közölte a kormánypártok frakcióülését követően. Orbán Viktor a HírTV-nek azt mondta: az új alkotmány szövege nem kényszeríti ki a most fennálló magzatvédelmi törvény megváltoztatását.

Közben a kormánypártok tanácskozása kapcsán az [origo] arról ír, hogy információi szerint várhatóan “nemzeti hitvallás”-nak fogják nevezni az alaptörvény bevezetőjét. A képviselők a frakcióülésen még nem láthatták a háromtagú szövegezőbizottság készítette koncepciót.

A testületet vezető Szájer József szóban tájékoztatta a főbb tartalmi elemekről, a szerkesztés alapelveiről a frakciót. A zárt ülésen részt vevők szerint Szájer azt mondta, hogy az alaptörvény bevezetőjét várhatóan “nemzeti hitvallás”-nak nevezik majd preambulum helyett.

Az ülésről távozó Kövér László házelnök az [origo]-nak erről azt mondta, ez a legkevésbé kiforrott része az alaptörvény tervezetének, csak annyi biztos, hogy az aranybulláig visszatekintve hivatkozik majd a történelmi alkotmányos értékekre, és szerepel majd benne utalás a Szent Koronára is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Orbán: Nem tudok részt venni az ellenzék helyett (hírTV)
“Nemzeti hitvallás” lehet az alkotmány bevezetője
(Origo)

Címkék: alkotmányozás