Lázár: március 14-én kerül az alkotmány a parlament elé

A Fidesz frakcióvezetője nem érti, az ellenzék miért nem akar részt venni az alaptörvény előkészítésében.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség március 14-én elő fogja terjeszteni az alkotmány szövegét, és arra kéri az ellenzéki pártokat, vegyék komolyan a választói akaratot, ugyanis az egyharmad is komoly felelősséget jelent – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben.

A politikus kifejtette, hogy Magyarországon ez lehet az első demokratikus, írott alkotmány, annál erősebb alaptörvény pedig nem létezhet, amelyet a nép döntése alapján a parlamenti képviselők tárgyalnak meg. Aki hisz a demokráciában, annak kötelessége lesz megjelenni. A Fidesz megadta a lehetőséget, hogy minden parlamenti képviselő a meggyőződése szerinti alkotmánytervezetet benyújtsa, ezért számára érthetetlen, az ellenzék miért nem akar ebben részt venni.

Az MSZP-hez szólva megjegyezte: “Az alkotmány szabályait nem tudjuk az Önök éppen aktuális választási eredményéhez igazítani.” Azt kérte a szocialistáktól, az ország érdekeit tegyék előbbre, és térjenek vissza a folyamatba. Végül megjegyezte, ki fog derülni, hogy az LMP is ugyanolyan párt-e, mint az MSZP, és őket is nyomatékosan kérte az alkotmányozásban való részvételre.

Lázár János az Országgyűlésben elmondottakon kívül, hétfő sajtótájékoztatóján hozzátette: a Fidesz-KDNP csütörtöki ülésén dönt a frakciószövetség alkotmányszövegező bizottsága által előterjesztett alaptörvényszövegről. Az új alkotmányról április 18-án tarthatnak zárószavazást – adta hírül az MTI.

Lamperth Mónika MSZP-s képviselő szerint az alkotmányról folyó “nemzeti konzultáció” az emberek pénzéből valósul meg. A politikus kritizálta az alkotmányozási folyamatot, szerinte mindez a Fidesz kedve szerint történik. Úgy gondolja, hogy a kormánypárt nem konzultál kellőképpen sem az állampolgárokkal, sem az ellenzékkel.

AJÁNLOTT LINK:

Élő közvetítés a Parlamentből (Policity)