Bojkottálnák az alkotmányozó kérdőívet

Egy népszerű blog szerint felesleges kérdéseket tesznek fel a kormány által kiküldött levélben.

A héten kezdték el kipostázni azokat a leveleket, amelyben az új alkotmányról tesz fel pont egytucatnyi kérdést a kormány. Mint mondták: azt szeretnék, hogy az új alaptörvény előkészítésében minden magyar állampolgár részt vehessen. A 12 kérdés egyike például arról szól, hogy azok a szülők, akik kiskorú gyermeket nevelnek, valamilyen módon gyakorolhassák-e gyermekük szavazati jogát. Egy másik kérdés pedig arról, hogy az alkotmány védje-e a nemzeti vagyont, különös tekintettel a termőföldet és a vízkészletet. Ugyancsak a kérdések között szerepel, hogy az új alaptörvény korlátozza-e az állam mindenkori eladósodásnak mértékét.

Az interneten számos fórumon cserélnek véleményt az emberek a kérdőívről. A Fent és Lent blogon arra szólítják fel az embereket, hogy bojkottálják a kezdeményezést azzal, hogy nem küldik vissza a kérdőívet.

Az említett blog szerzője idézi a kérdőív egyik kérdését, amely így szól: „Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya büntetés terhe mellett tegye kötelezővé a megjelenést annak, akinek az Országgyűlés valamelyik vizsgálóbizottsága meghallgatásra idézést küld. Ön mit gondol?”

A blogger erre reagálva úgy fogalmaz: „az már csak egy külön poén, hogy az egyik kérdés a nemzeti sorskérdések helyett Gyurcsány Ferencre vonatkozik (… ) A Fidesz erről szükségesnek tart 8 millió embert megkérdezni. Az a Fidesz, amely a hatalomra kerülése óta kilencszer módosította az alkotmányt, egytől-egyig súlyosabb kérdésekben. Vajon tényleg annyira tehetetlenek, hogy ha valóban érdekükben állna, ne tudnának bárkit a vizsgálóbizottság elé citálni, anélkül, hogy erről előzetes levelezésbe bonyolódnának 8 millió emberrel?” – teszi fel a kérdést a szerző.

A kezdeményezéssel eddig több mint 1500 ember szimpatizál a Facebookon.

Címkék: alkotmányozás