A frakciókat kérik fel alkotmányozásra

A kormány csak a kodifikációban segédkezne a Fidesz új javaslata szerint.

Az Országgyűlés illetékes bizottságai pénteken támogatták azt az alkotmánykoncepcióhoz benyújtott kormánypárti módosító javaslatot, amely az eredeti tervekkel ellentétben nem a kormánytól, hanem az egyes képviselőcsoportoktól várja az új alaptörvényről szóló törvényjavaslatok március 15-ig történő benyújtását.

A Lázár János fideszes és Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezetők által benyújtott módosító indítványokat a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának kormánypárti többsége – az ellenzéki képviselők távollétében – egyhangúlag, míg az alkotmányügyi bizottság a jobbikos politikusok nem szavazatai mellett támogatta.

A képviselők javaslatukban az alkotmánykoncepcióról szóló határozati javaslat címét is megváltoztatnák, így az nem Magyarország alkotmányának szabályozási elveiről, hanem az új alkotmány elfogadásának előkészítéséről rendelkezhet. A javaslat értelmében az Országgyűlés a határozat elfogadásával nem a kormányt, hanem a képviselőcsoportokat kérné fel az új alkotmányról szóló törvényjavaslataik elkészítésére, amelyek akár függetlenek is lehetnek az alkotmány-előkészítő bizottság javaslataitól.

Lázár János és Harrach Péter kezdeményezése emellett kimondja, hogy a képviselők a határozat elfogadásával az új alkotmányról szóló törvényjavaslat kodifikációjában való segítségnyújtásra kérik fel a kormányt. Az indítvány külön eljárási szabályokat kezdeményez megállapítani az alkotmányozással összefüggésben.

A bizottságok támogattak egy jobbikos módosító javaslatot is, előre jelezve, hogy ahhoz a kormányoldal kapcsolódó módosító indítványt terjeszt majd be. Dúró Dóra és Bana Tibor jobbikos képviselők azt kezdeményezték, hogy az alkotmányt az összes képviselő kétharmadának szavazatával változtathassa meg a parlament; kormánypárti oldalról ezt a jelenlévők kétharmadára változtatnák.

Címkék: alkotmányozás