Gyurcsány: új párt kell az Orbán-kormány ellen

"Őszintén, ez olyan, mint amikor a kisgyerekek a homokozóban egymással veszekednek."

Gyurcsány Ferenc a Nyugat.hu-nak azt mondta, nem fél a Fidesztől, hiába “szaglászik utána” kormánybiztos, az ügyészség egy része, és még ki tudja, hányan. A volt kormányfő gyávaságnak nevezte, ha politikai vitákat börtönfenyegetéssel próbálnak elintézni.

Mint mondta: nincs miért izgulnia, neki nincs vaj a füle mögött, ő nem a politikából gazdagodott meg, és nem akarja azt mondani, hogy “a mostani miniszterelnökre ez nem teljesen igaz”. Neki még félreérthető ajánlatot sem tehetettek, nincs szüksége erre “sem erkölcsileg, sem anyagilag”.

Az MSZP-n belüli vitákat a volt pártelnök üdvözölte, szerinte egy párt akkor működik jól, ha komoly vitái vannak saját magán belül is. “Egy olyan pártban nem lesz változás, amely gátolja a feszültségek kialakulását és azok kibeszélését. Abból párthatározatok lesznek” – tette hozzá.

Politikai értelemben két markáns irány van. Az egyik szerint karakteresen balra kell fordulni, míg ő úgy véli, a Fidesszel szembeni demokratáknak nyitott, széles balközép párttá kell alakulniuk, mert külön-külön mindenki alulmarad a Fidesszel szemben – mondta Gyurcsány Ferenc.

A volt kormányfő a bal- és jobboldal felosztása helyett azt tartja meghatározónak, kik azok, akik a liberális parlamentarizmus, demokratikus jogállamiság, nyugatos civilizáció igenlése mellett állnak, és kik akarnak egy keleties, rendies, despotikus, alapvetően államközpontú világot.

Az Orbán-kormány “csapnivaló. Ha van igazi átverő show, akkor ez az” – mondta Gyurcsány, aki ezzel magyarázta, hogy “2014-ben egészen biztosan elveszíti a Fidesz ezt a jelentős többségét, és az a párt, amivé az MSZP válik, a Fidesz váltópártja lesz”. Ezt célként nyugodtan ki lehet tűzni.

“Kétféle politikus van azok között, aki már volt miniszterelnök és pártelnök, mint én is. Van, aki élete végéig ennek a rabságában marad, és nem tudja magát másként elképzelni. Őt megmérgezte a hatalom” – mondta a szocialista képviselő, aki saját magát egy másik csoportba sorolja.

Február 18-án évértékelő beszédet tart Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök titkárságának közleménye szerint az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának elnöke értékeli az ország és a kormány állapotát, beszél az ellenzék, ezen belül az MSZP helyzetéről, saját politikai szándékairól. A rendezvény helyszínét később hozzák nyilvánosságra.

AJÁNLOTT LINK:

Gyurcsány: Szerintem új pártot kell csinálni (nyugat.hu)

Címkék: Gyurcsány Ferenc